Олексій Павленко: ми зацікавленні у використанні польського досвіду розвитку фермерства

Опубліковано 18 вересня 2015 року, 15:33

«Для нас надзвичайно цікавим є польський досвід розвитку малого та середнього фермерства. На сьогодні дрібні та середні фермерські господарства зміцнюють свої позиції на аграрному ринку України. Вже зараз половина товарів, які представлені на ринкових прилавках та магазинах, виробляється саме одноосібними господарствами. Зокрема, сільськогосподарську продукцію виробляють 4,1млн особистих селянських господарств, які наповнюють ринок овочами, молоком та м’ясом.

Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, перебуваючи з робочим візитом у Польщі, відвідав фермерське господарство з метою вивчення польського досвіду розвитку малого та середнього фермерства, можливості його застосування українськими аграріями. 

«Для нас надзвичайно цікавим є польський досвід розвитку малого та середнього фермерства. На сьогодні дрібні та середні фермерські господарства зміцнюють свої позиції на аграрному ринку України. Вже зараз половина товарів, які представлені на ринкових прилавках та магазинах, виробляється саме одноосібними господарствами. Зокрема, сільськогосподарську продукцію виробляють 4,1млн особистих селянських господарств, які наповнюють ринок овочами, молоком та м’ясом. Тим не менш, державна підтримка фермерських господарств є одним із ключових завдань міністерства і ми розглядаємо можливість використання польського досвіду», – зазначив Міністр.

Міністр сільського господарства та розвитку сільських районів Республіки Польща Марек Савіцкі зазначив, що основу аграрного сектору Польщі складають невеликі господарства. У Польщі вважають, що багатопрофільні господарства є менш ефективними. Держава здійснює довгострокову політику розвитку дрібних господарств, що також розглядається як ефективний засіб самозайнятості населення та вирішення соціальних проблем села. І саме такий досвід державної політики може бути надзвичайно корисним для України.

Одним із ключових стимулів для розвитку фермерства у Польщі стали пільгові кредити та можливість залучення фінансової підтримки зі спеціальних сільськогосподарських фондів. Окрім того, суттєву допомогу у веденні господарства фермери отримують від низки державних програм, запроваджених урядом Польщі. Польські фермери також мають змогу отримувати консультації щодо заснування господарства, його утримання, режиму оподаткування та залучати кредити за спеціальними пільговими умовами.

«Крім залучення вдалого досвіду фермерства для нас важливим питанням залишається імплементація європейського досвіду підтримки сільського господарства. Робоча група при міністерстві, яка працює з європейськими спеціалістами, фокусується саме на розвитку територій та підтримці малого і середнього бізнесу, у тому числі за рахунок механізмів кооперації», — пояснив Олексій Павленко.

 

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux