Нові правила розпорядження держземлями створили стимули для громадського контролю за чиновниками, - Мартинюк

Опубліковано 01 серпня 2017 року, 20:13

«Я впевнено можу сказати, що стратегія не породить корупцію, і не може цього зробити, так як максимально звужує всі можливості для маневру у чиновника», - сказав Максим Мартинюк, підкресливши, що саме ефективністю прийнятих антикорупційних заходів обумовлена значна частина критики документа.За його словами, темпи видачі земельних ділянок учасникам АТО будуть відновлені до кінця поточного року  у зв'язку з активізацією земельних торгів.

За перші місяці впровадження Стратегії раціонального використання і охорони державних сільгоспземель, яку Кабмін затвердив 7 червня, вдалося ліквідувати найбільш масштабні корупційні схеми в сфері управління держземлями. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк в інтерв'ю «Інтерфакс Україна». 

«Я впевнено можу сказати, що стратегія не породить корупцію, і не може цього зробити, так як максимально звужує всі можливості для маневру у чиновника», - сказав Максим Мартинюк, підкресливши, що саме ефективністю прийнятих антикорупційних заходів обумовлена значна частина критики документа.

За його словами, темпи видачі земельних ділянок учасникам АТО будуть відновлені до кінця поточного року  у зв'язку з активізацією земельних торгів.

«Фактично ми створили стимули для громадськості - контролювати чиновників і процес безоплатної передачі земель. Думаю, всі згодні, і самі учасники АТО в першу чергу, з тим, що вони не для того воювали на Сході, щоб чиновники набивали собі кишені », - заявив Максим Мартинюк.

Поточне співвідношення ставило питання про ефективність використання державних земельних ресурсів. Як приклад,  перший заступник навів Дніпропетровську область, де з початку року на аукціонах з продажу права оренди державної землі не було реалізовано жодного гектара, в той час як на момент прийняття Стратегії було подано заяв на безоплатне виділення землі на 52 тис. гектарів.

Окремий аспект реалізації Стратегії - ставки оренди, за якими держземлі передаються в користування. Документ встановлює уніфіковані правила розпорядження землями - термін оренди 7 років і ставка оренди - не нижче 8% від нормативної грошової оцінки. У той же час по значній частині укладених раніше договорів оренди держземель ставка оренди становить мінімальні 3%.

«Ми моніторимо такі договори і, або ініціюємо підвищення ставки, або не продовжуємо їх. Таким чином, звільняються землі для продажу права оренди на аукціоні. Я впевнений, що корупційні угоди, завдяки Стратегії, залишаться в минулому. А землі вистачить і учасникам АТО, і жителям тих сіл, де ці землі знаходяться», - підкреслив перший заступник міністра.

Довідково:

Кабінет Міністрів України 7 червня 2017 року ухвалив Стратегію удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними, згідно з якою введено уніфіковані правила при розпорядженні землями.

Так, передача державних земель в оренду здійснюється виключно на аукціонах за єдиними стартовими умовами – на термін 7 років при ставці не нижче 8% від нормативної грошової вартості цієї землі, що відповідає середньому рівню оренди по галузі.

Також введено жорсткий розрахунковий норматив  площі землі, яка може бути передана на місцевому рівні  безоплатно, – не більше ніж 25% від площі земель, що були передані в оренду на конкурентних засадах за попередній звітний період (квартал).

 

Прес-служба Мінагрополітики

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux