Намолочено 13,5 млн тонн зерна нового врожаю, — Мінагрополітики

Опубліковано 21 липня 2015 року, 13:50

Під час селекторної наради під головуванням Міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка було обговорено стан збиральної кампанії та проблемні питання проведення жнив в областях.

«Нараду проводимо у форматі першого засідання міжвідомчої робочої групи. Присутні представники адміністрації залізничного транспорту, ДАІ, Держслужби з надзвичайних ситуацій, департаментів та галузевих асоціацій. Закликаю всіх до конструктивної роботи, адже обговорюємо спільні питання, починаючи від жнив, завершуючи протипожежною безпекою та логістикою», — сказав Олексій Павленко.

Станом на 20 липня в Україні намолочено 13,5 млн тонн зерна за середньої врожайності 32,1 ц/га. У тому числі, намолочено 8,8 млн тонн пшениці, 4,4 млн тонн ячменю, 285 тис. тонн гороху, 841 тис. тонн ріпаку. Найбільше зерна намолотили аграрії Одеської області (2,5 млн тонн), Миколаївської (1,7 млн тонн), Дніпропетровської (1,5 млн тонн), Запорізької та Херсонської (по 1,2 млн тонн). У той же час найвища урожайність зернових і зернобобових у Волинській (49,8 ц/га), Хмельницькій (48,3 ц/га), Івано-Франківській областях (47,1 ц/га). «Спостерігаємо цілком прогнозовану ситуацію. Там де посіви були доглянуті, господарники молотять зернові з рівнем урожайності 6 тонн з гектару і вище. Там, де не було належного ресурсного забезпечення, рівень може складати 2-3 тонни з гектара», — повідомив директор Департаменту землеробства та технічної політики Володимир Топчій.

Темпи жнив стримують несприятливі погодні умови. Через опади у 6 областях обмолочено менше 10% посівних площ. Ситуацію також ускладнює недостатня кількість зернозбиральної техніки. Наразі налічується 50 тис. комбайнів, серед яких тільки 20 тис. високопродуктивних, у тому числі 2 тис. одиниць працюють у складі механізованих загонів. Середнє навантаження на один комбайн — 135 га. Забезпечення бензином та дизпаливом складає 83 та 85% до потреби відповідно. «Південні регіони залучили 4 тисячі зернозбиральних комбайнів, які у міру збирання та дозрівання хлібів переміщуються на Північ. Діючий порядок видачі дозволів на участь у дорожньому русі комбайнів між регіонами потребує удосконалення, необхідно прискорити переміщення та зменшити термін простою техніки. Це питання ми відпрацьовуємо спільно з управлінням ДАІ МВС України», — підкреслив Володимир Топчій.

Нагадаємо, загальна посівна площа в усіх категоріях господарств під врожай 2015 року складає 26,7 млн га, зерновий клин — 14,7 млн га або 55%.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux