На Форумі «Агробізнес України» Ярослав Краснопольський окреслив основні акценти аграрної політики

Опубліковано 22 березня 2016 року, 16:12

Продовольча безпека, аграрна політика європейського зразка, лідерство на світовому ринку, розвиток сімейних ферм, діяльність державних підприємств та ринок землі сільгосппризначення – такі основні акценти аграрної політики окреслив Перший заступник Міністра Ярослав Краснопольський під час 7-ї щорічної конференції Інституту Адама Сміта, Форуму «Агробізнес України», який 22 березня відбувся у Києві.

● Продовольча безпека. Від продовольчої безпеки — до безпечності продовольства

«Замість того, щоб встановлювати відповідні квоти, міністерство домовляється з бізнесом. На мою думку це найвдаліша форма співпраці і поєднання влади і бізнесу, щоб можна було якнайкраще використати можливості та потенціал кожного учасника. Як приклад, між Мінагрополітики та учасниками зернового ринку був підписаний Меморандум про взаєморозуміння. Даний документ був створений з метою забезпечення прогнозованості та прозорості зернового ринку для усіх його учасників, а також для провадження заходів щодо гарантування продовольчої безпеки України», - зазначив Ярослав Краснопольський.

● Аграрна політика європейського зразка. Від регулювання — до вільної конкуренції

«Протягом 2015 року Мінагрополітики вдалося скасувати цілий пакет дозвільних документів, ліцензій та нормативних актів, що позитивно вплинуло на діяльність аграрного бізнесу в Україні. У вартісному еквіваленті це додало більше 12 млрд грн. Крім цього, згідно плану дій відомства на 2016 рік, обов’язково має бути розглянута ціла низка інших законопроектів», - повідомив Перший заступник Міністра.

● Лідерство на світовому ринку. Від експорту сировини — до експорту доданої вартості

За словами Ярослава Краснопольського це одне із надважливих завдань, яке Мінагрополітики має вирішувати у найближчий час: «Ми працюємо над тим, щоб відбулося наближення вітчизняного законодавства до вимог ЄС щодо безпечності та якості харчових продуктів. Тож наше відомство здійснює супровід проекту Закону України «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин», а також розробку законопроекту «Про приєднання до схеми сортової сертифікації насіння хрестоцвітних, олійних та прядивних культур Організації економічного співробітництва та розвитку».

● Розвиток сімейних ферм. Від засобу існування — до повноцінних учасників ринку

«Основна мета – це виведення на організований ринок малих сільгоспвиробників через укрупнення масштабів виробництва та адаптацію до ринкових умов», - зазначив Перший заступник Міністра.

● Діяльність державних підприємств. Від баласту та збитків — до оптимізації та прибутків

Майже всі держпідприємства, які підпорядковані Мінагрополітики, в тому числі ПАТ "ДПЗКУ", ДП "Артемсіль" та ДП «Укрспирт», на думку Ярослава Краснопольського, мають бути приватизовані. При цьому він зауважив, що 220 ДП знаходяться в  стадії банкрутства, 120 ДП – на стадії ліквідації та реорганізації, і лише трохи більше 85-ти підприємств здійснюють активну господарську діяльність. Тож 2016 рік стане роком тотального роздержавлення державних підприємств».

● Ринок землі сільгосппризначення. Від непрозорих земельних відносин – до ефективної системи обігу земель

Окреслюючи даний акцент аграрної політики, Перший заступник Міністра зауважив, що необхідно створити умови для запровадження дієвої системи обігу земель сільськогосподарського призначення: «Такий ринок однозначно має бути, а тому ми повинні привести у відповідність всю нашу законодавчо-нормативну базу. Позиція Міністерства полягає у тому, щоб у різних агрокліматичних зонах України в наступному році запровадити пілотний проект. Щоб оцінити всю проблематику і цінову політику, спочатку проект має бути реалізований на державних землях».

Прес-служба Мінагрополітики

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux