Міністр: Розвиток системи зрошення необхідно проводити на основі інвестиційних проектів

Опубліковано 12 січня 2016 року, 14:58

Відновлення та розвиток зрошувальних систем має стати пріоритетом аграрної політики держави. Насамперед модернізації має зазнати зрошувальна система півдня України. Зокрема, загальна площа додаткового поливу тільки із наявним резервом потужностей може скласти 635 тис. га. Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко під час виступу на нараді з питання відновлення роботи та розвитку зрошувальних систем на меліорованих землях.

За його словами, нарощування площ поливу має проводитись шляхом модернізації та реконструкції систем зрошення на землях, що раніше поливались з використанням внутрішньогосподарських мереж. Проектування та будівництво нових систем необхідно передбачати на другому етапі розвитку зрошення. Крім того, модернізація та реконструкція зрошувальних систем має базуватися на застосуванні нових способів та техніки поливу, систем краплинного зрошення та низьконапірних систем дощування. Важливим є і дотримання вимог екологічної безпеки з урахуванням особливостей природних ландшафтів.

Міністр наголосив, що потрібно виконати ряд заходів, спрямованих на зниження витрат електроенергії для зрошення. Зокрема, необхідно перевести оплату електроенергії для подачі води на зрошення за тарифами для І класу споживачів та здійснювати полив у нічний час з оплатою електроенергії за пільговими тарифами. Такі дії дають можливість зекономити на електроенергії на 30-50%.

«Також ми плануємо трансформувати управління зрошенням через передачу Держводагентства в систему Мінагрополітики з покладанням на нього відповідальності як за подачу води, так і за ефективне використання зрошуваних земель. Передбачається докорінна реформа на всіх рівнях управління Держводагентства та його децентралізація», - зазначив Міністр.

 «Відновлення та розвиток зрошення необхідно проводити на основі інвестиційних проектів. Ефективність зрошення та окупність інвестицій в розвиток зрошення також буде забезпечена за умови вирощування на зрошуваних землях високорентабельних культур за новітніми агротехнологіями», - додав Міністр Олексій Павленко.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux