Мінагрополітики та Міноборони повернули 1,6 тис. га земель оборонного призначення протягом 2021 року

Опубліковано 12 січня 2022 року, 16:55

Мінагрополітики у співпраці з Міноборони, Держгеокадастром та Мін’юстом України у 2021 році для повернення незаконно відведених земельних ділянок оборонного призначення і нерухомого майна у підпорядкування Міноборони розпочали оскарження незаконних дій державних реєстраторів.

Так, із залученням Офісу протидії рейдерству Міністерства юстиції України вдалося повернути 19 земельних ділянок оборонного призначення загальною площею близько 1,5 тис. га та нерухомість площею 328 кв. м у Голосіївському районі Києва.

Серед ділянок зокрема частина Тарутинського загальновійськового полігону, а також земельні ділянки Київської та Одеської областей.

«Протягом 30 років незалежності землі оборони часто використовувалися не за призначенням. Якщо називати речі своїми іменами, – просто розбазарювалися. Причому йдеться не тільки про землі, а й про майно, на них розташоване: військові аеродроми, полігони та військові містечка тощо.

Поруч із незаконним користуванням землями Міноборони ми зіштовхнулися з проблемою нелегального набуття прав власності на їхні земельні ділянки. Тож під час наради з керівництвом Міноборони та Держгеокадастру прийняли спільне рішення про подання скарг до Антирейдерської комісії для скасування записів в Реєстрі речових прав на нерухоме майно», – пояснив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Він наголосив, що часто землі оборонного відомства виявлялися незаконно приватизовані через дуже винахідливі «схеми», тож Мінагрополітики, Держгеокадастр, Міноборони, Мін’юст щоразу розпочинали тривалий кропіткий процес їх повернення через Антирейдерську комісію або шляхом оскарження в суді.

«Механізм повернення ділянок Міноборони непростий і потребує залучення низки державних органів, документів, і головне — політичної волі чиновників. Тому відомства продовжують залучати відповідальних осіб і шукати підтримку в цій справі», – підкреслив він.

Крім того, спільними зусиллями державних органів усунуто перешкоди в користуванні 56 земельними ділянками загальною площею понад 213 га. Ці землі перенесли до архівного шару Національної кадастрової системи України. Так вдалося повернути частину земель військового полігону поблизу с. Дівички Київської обл., а також низку земельних ділянок у Київській, Львівській, Харківській, Одеській, Черкаській, Херсонській та Хмельницькій областях.

«Окрім повернення майна і земель Міноборони в його законне користування, для нас важливо, щоб усі особи, які брали участь у незаконному відчуженні земель, несли відповідальність за свої дії. А держава показувала приклад нових правових порядків. Тож усі зібрані документи передаються у правоохоронні органи для проведення розслідувань», – резюмував Міністр.

Він також подякував Держгеокадастру, Міноборони, Мін’юсту, МВС за злагоджену роботу та якісні результати у цій справі.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux