Мінагрополітики доклало багато зусиль до запуску земельних торгів в електронному форматі, - Тарас Дзьоба

Опубліковано 30 вересня 2021 року, 17:15

"Прозорро.Продажі» розпочали проведення торгів з оренди державної та комунальної землі сільськогосподарського призначення і продажу й оренди земель не сільськогосподарського призначення.

«Мінагрополітики доклало багато зусиль до запуску земельних торгів в електронному форматі. Велась постійна робота в Комітеті з питань аграрної та земельної політики та всіма народними депутатами України. Законопроекти 2194 і 2195 стали переломними в земельному праві, Громадяни отримали у власність те, що їм належить. Електронна система торгів – це найкращий інструмент боротьби з корупцією. Адже публічні земельні аукціони забезпечать прозорість та громадський контроль, сприятимуть залученню більшої кількості потенційних покупців на такий актив. Наявна інфраструктура і система ведення торгів також дозволять збільшити вартість активів», – підкреслив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба

Директор ДП «Прозорро.Продажі» Олексій Соболев запевнив, що система технічно повністю готова до запуску земельних торгів. «Наразі державні та місцеві органи влади мають усі законодавчі підстави для оголошення аукціонів з надання в оренду земель сільськогосподарського призначення та продажу інших (не с/г) земель», – розповів він.

Також доповнив, що екосистема з підключених понад 40 майданчиків готова до обслуговування покупців та продавців, а повна прозорість додасть довіри до нового ринку.

«Віримо, що переваги системи оцінять і приватні власники земель, які зможуть отримати за свій актив більше грошей», – зауважив Олексій Соболев.

За його словами, вже сьогодні усі організатори земельних торгів державної чи комунальної форми власності можуть звертатись до акредитованих у системі «Прозорро.Продажі» майданчиків для публікації перших земельних аукціонів. Приватні власники земель теж можуть виставляти на аукціонах свої ділянки на продаж чи для оренди з власної ініціативи.

Продаж земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності відповідно до Земельного кодексу заборонений. Такі ділянки можуть здаватися в оренду або бути приватизованими відповідно до Закону.


Нагадаємо, Уряд визначив «Прозорро.Продажі» адміністратором електронної торгової системи відповідно до Закону України № 1444 та Постанови № 1013, яка набула чинності 28 вересня 2021 року.

Функція «Прозорро.Продажі» –  забезпечити безпечність торгів; неможливість втручання будь-кого в їхній перебіг; рівний доступ кожного учасника, який має на це визначене законодавством право, до участі в аукціоні; можливість будь-кому в режимі реального часу стежити за онлайн-аукціонами та їх результатами.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux