Кооперація – це ринкові можливості для малого та середнього фермера, - Ольга Трофімцева

Опубліковано 10 листопада 2016 року, 18:48

Малі та середні сільськогосподарські виробники зазвичай мають в своїй діяльності проблеми з отриманням зовнішніх фінансових ресурсів, організацією логістики, із виходом на внутрішні та зовнішні ринки, через невисоку конкурентоспроможність. Саме тому Мінагрополітики, як профільне міністерство, зацікавлене в розвитку кооперації в українському аграрному секторі і працює над відповідними законодавчими рамками для прискорення даного процесу.

Про це заявила Ольга Трофімцева, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції, під час німецько-української конференції «Кооперація як інструмент покращення якості життя в сільський місцевості. Досвід ФРН».

«Сьогодні малий та середній виробник стикається із низкою проблем під час виходу не тільки на зовнішні, але й на локальні ринки – від формування товарної партії, вкладення грошей в переробку до пошуку покупця своєї продукції. Для вирішення цієї проблеми виробникам доцільно об’єднуватись у кооперативи чи кластери. Головна мета таких об’єднань – це спільне вирішення питань виробництва, зберігання, переробки, збуту виробленої сільськогосподарської продукції»,- розповіла Ольга Трофімцева.

За словами заступника Міністра, нажаль, сьогодні у цьому напрямку існує проблема недосконалого законодавства. Тому команда Мінагрополітики спільно з представниками аграрного сектору опрацьовує питання формування більш сприятливої правової бази для успішного функціонування кооперативів чи будь-яких інших об’єднань на селі.

«Виникнення кооперативів, як показує досвід Німеччини та інших країн з розвинутим кооперативним рухом в сільському господарстві – це чиста економіка масштабу, коли спрацьовує фактор зменшення певних видів витрат на підприємстві за рахунок збільшення масштабу виробництва (economy of scale – економія від масштабу, ред.). Також ініціатива і розуміння необхідності об’єднуватись самих фермерів для більш ефективного ведення бізнесу та лобіювання своїх інтересів»,- резюмувала заступник Міністра.

Довідково: Станом на 01.07.2016 рік в Україні зареєстровано 1048 сільськогосподраських обслуговуючих кооперативів (СОК). Серед яких: СОК з обробітку землі та збирання врожаю -253, молочарські – 280, м'ясні – 42, плодоовочеві -115, зернові – 48 та інші – 310. Але діючих сільськогосподраських обслуговуючих кооперативів в Україні – 558.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux