IFC та Уряд України об’єднують зусилля для розбудови зрошувальної інфраструктури шляхом залучення приватного сектору

Опубліковано 07 вересня 2021 року, 16:01

З метою збільшити участь приватного сектору у формуванні інклюзивної та кліматично-оптимізованої сільськогосподарської галузі, IFC та Міністерство аграрної політики та продовольства України підписали Меморандум про взаєморозуміння. Інвестиції та експертиза приватного сектору сприятимуть модернізації та розвитку сектору зрошення та дренажу для кращого розкриття потенціалу аграрної галузі України на глобальному ринку та прискорення економічного зростання.

Наразі зрошувальна інфраструктура країни функціонує лише на чверть своєї потенційної потужності через тривалу відсутність інвестицій та застарілу систему водопостачання. Враховуючи важливість належного зрошення та дренажу для сільськогосподарського виробництва, необхідність інвестувати у відновлення цих систем є очевидною. Окрім того, нещодавно запущений ринок землі відкриває для землевласників більше можливостей інвестувати в такі дорогі технології, як зрошення.

За даними Світового банку, зрошення 1 мільйону гектарів земель на півдні України, найбільш спекотному та посушливому регіоні країни, потребує інвестицій на суму 2 мільярди доларів США. Оскільки можливості державного бюджету є обмеженими, участь приватного сектору у даному питання є критично важливою.

У рамках Меморандуму IFC працюватиме з урядом України над реформуванням цього сектору, в тому числі над визначенням відповідного інституційного підходу до покращення систем зрошення та дренажу. IFC також підтримає уряд у розробці моделі Державно-приватного партнерства (ДПП), яке б могло ефективно задовольнити масштабні фінансові потреби сектору та залучити приватні інвестиції у виробництво зрошувальної техніки. Ці зусилля будуть узгоджені із Стратегією зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року.

“Цей Меморандум визначає базові умови структурування національного водного оператора за найвищими міжнародними стандартами корпоративного управління. Він також створює передумови для залучення мільярдних інвестицій від приватних інвесторів, банків розвитку та іноземних державних фінансових установ у розбудову та модернізацію іригаційної інфраструктури України, – зазначив Роман Лещенко, Міністр аграрної політики та продовольства України. - Ці інвестиції покращать не лише аграрні показники, але й добробут жителів аграрних регіонів нашої Країни”

Крім того, IFC допоможе урядові розробити план організації та функціонування національного оператора магістральних зрошувальних каналів, який відповідатиме за технічне обслуговування об’єктів зрошувальної системи.

“Підтримка інституційної реформи, розробка моделей ДПП та створення ринку для виробництва зрошувального обладнання матимуть надзвичайно велике значення для залучення приватних інвестицій у заходи з адаптації до зміни клімату та підвищення продуктивності сільськогосподарського виробництва в Україні, - сказав Джейсон Пеллмар, Регіональний менеджер IFC в Україні, Білорусі та Молдові. – IFC й надалі працюватиме над подібними ініціативами, що можуть забезпечити надання конкурентоздатних та якісних послуг в усіх секторах української економіки.”

У 2020 році IFC, у партнерстві з Австрійським федеральним міністерством фінансів та Угорським експортно-імпортним банком, розпочали проєкт з розвитку сектору зрошення в Україні. Метою цього проєкту є сприяння законодавчій та економічній реформам, а також створення життєздатної бізнес-моделі, котра сформує умови для мобілізації приватних інвестицій - критично важливих для усунення фінансово дефіциту і відновлення та належного утримання національної системи водопостачання.

IFC

IFC, підрозділ Групи Світового банку, є найбільшим глобальним інститутом розвитку, діяльність якого сфокусована на приватному секторі ринків, що формуються. Ми працюємо у понад 100 країн, використовуючи наш капітал, експертизу та вплив для створення ринків та можливостей у країнах, що розвиваються. У 2021 фінансовому році обсяг інвестицій IFC у приватні компанії та фінансові інститути країн, що розвиваються, досяг рекордних $31,5 мільярдів доларів США, посилюючи здатність приватного сектору долати бідність та підвищувати загальний добробут у той час, як економіки світу боряться з наслідками пандемії COVID-19.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux