ФАО допоможе Україні у сфері безпеки рибних продуктів для ринків ЄС

Опубліковано 23 жовтня 2017 року, 13:09

Україна гармонізуватиме національну систему безпеки і якості рибних продуктів з відповідними системами Європейського Союзу. Дане рішення обґрунтоване нещодавно підписаною між Україною і Європейським Союзом Угодою про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі.

Офіційна назва проекту – «Координація національної системи безпеки харчових продуктів для рибної продукції в Україні з метою переходу до гармонізації з ЄС: 2017-2019». Він спрямований на вдосконалення регулювання та контролю виробництва продуктів рибальства і аквакультури. Проект, який фінансується урядом Норвегії, буде реалізований Представництвом ФАО у Києві в тісній співпраці з Міністерством аграрної політики та продовольства України і спрямований безпосередньо на забезпечення безпеки харчових продуктів з риби в Україні.

Основними бенефіціарами проекту стануть Міністерство аграрної політики і продовольства та інші галузеві установи, такі як Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів і захисту прав споживачів України, Державне агентство рибного господарства тощо.

Ґрунтуючись на результатах дослідження, проведеного в 2016 році, і консультаціях з органами, відповідальними за безпеку харчових продуктів, ФАО визначила негайну потребу у конкретних законодавчих актах в галузі рибного господарства та безпеки харчових продуктів.

Фахівці штаб квартири ФАО з Риму, Італія, провели вступну робочу зустріч в Києві. У ній взяли участь представники Інституту рибного господарства Національної академії аграрних наук України, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів, Лабораторії стандартизації якості і безпеки сільськогосподарської продукції, Державного агентства рибного господарства, Міністерства екології та природних ресурсів України, Представництва ЄС в Україні, посольств і інших організацій. Метою заходу було визначити план дій щодо реалізації проекту.

Проект включатиме в себе освітні семінари для офіційних інспекторів з безпеки харчових продуктів з риби з різних установ і лабораторій, а також інші заходи з нарощування потенціалу у контексті нових обов'язків, з використанням підходу «навчи викладача».

Проект ФАО буде реалізовуватися до квітня 2019 року, доповнюючи недавні зусилля Міністерства аграрної політики і продовольства та Делегації ЄС при Міністерстві, а також доповнюючи результати іншого проекту ФАО, що фінансується Норвегією, спрямованого на допомогу в реалізації Стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2016-2020 рр.

Довідково:

ФАО є міжурядовою і спеціалізованою установою ООН, до складу якої входять 194 країни-члена, два асоційованих члена і одна організація-член - Європейський Союз. Штаб-квартира ФАО знаходиться в Римі (Італія), а представництва організації розташовані в більш ніж 130 країнах.

Україна приєдналася до ФАО в 2003 році і співпрацює з різними проектами ФАО як в країні, так і в регіоні. З 2015 року ФАО функціонує в Україні за двома стратегічними напрямами: Програма надзвичайного реагування, яка здійснюється на території, що постраждала від конфлікту на сході України, і Програма розвитку сільського господарства з загальнодержавним охопленням.

Прес-служба Держрибагентства

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux