Для запобігання поширення АЧС і сибірки в Україні, потрібно працювати з населенням, - Олександр Вержиховський

Опубліковано 25 березня 2016 року, 15:39

Для запобігання поширення таких небезпечних захворювань як африканська чума свиней та сибірка, необхідно тісно працювати з населенням на місцях, вести роз’яснювальну роботу та мати можливість проводити повноцінний та системний моніторинг ситуації по всій території держави. На цьому наголосив заступник Голови Держветфітослужби України Олександр Вержиховський під час наради з питань обговорення стратегічних напрямів розвитку аграрного сектору економіки та проблемних питань розвитку регіонів, яка відбулася за участю Міністра аграрної політики та продовольства Олексія Павленка.

Він нагадав, що торік в Україні було зафіксовано 40 випадків африканської чуми свиней. «Це досить небезпечна динаміка. Але ми впоралися з ситуацією, хоча працювати доводилося в режимі «пожежників». Однак, нам потрібно не гасити спалахи, а працювати на випередження», - зазначив Олександр Вержиховський.

За його словами, хвороба поширюється, зокрема, через типову для України «систему господарювання»: «Людина має підсобне господарство, однак у нього не дві-три свині, а 70 чи 200! Це вже цілий виробничий процес. Тому ми повинні пояснювати людям, що це безвідповідальність і халатність: якщо не можеш забезпечити систему безпеки – не маєш права тримати свиней».

Як наголосив Олександр Вержиховський, йдеться про інтереси держави, а, відповідно, кожного громадянина. «Ви наражаєте державу на небезпеку. Ви ж повинні розуміти наслідки. У тих регіонах, де були виявлені спалахи АЧС, вводяться обмеження на переміщення живих свиней, сировини і продукції з них, а також це може стосуватися обмеження вивезення зерна фуражного», - додав заступник Голови Держветфітослужби України.

«Сьогодні треба йти до власника і пояснювати йому про потенційну небезпеку поширення АЧС, а тим паче – сибірки. Розповідати як йому діяти, що не можна робити. Але треба діяти у співпраці з місцевими громадами, органами влади, ЗМІ. Заразні хвороби не знають жодних кордонів, не розуміють реформ. Із ними треба стратегічно і тактично боротися», - підсумував Олександр Вержиховський.

За інформацією прес-служби Держветфітослужби

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux