Держрибагентство та експерти ЄС розробили концепт Фонду підтримки розвитку рибного господарства

Опубліковано 14 червня 2017 року, 14:08

Експерти Офісу підтримки реформ представили законодавчі зміни, необхідні для створення Фонду – законопроекти «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо розвитку рибного господарства)» та «Про внесення змін до Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» (щодо розвитку рибного господарства)». Робота над законодавчою ініціативою тривала протягом лютого-червня 2017 року.

Рибна галузь України повинна фінансуватися за моделлю європейських країн, коли кошти, що згенерувала галузь, направляються на її ж розвиток. Йдеться про цільові програми зариблення, меліорації, наукові дослідження та оновлення риболовецького флоту. Таку думку висловив Голова Державного агентства рибного господарства Ярема Ковалів, презентуючи проект концепції Фонду підтримки розвитку рибного господарства сьогодні, 14 червня. Проект розроблений спільно з експертами Офісу підтримки реформ «Підтримка впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики в Україні» (ЄС) при Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Експерти Офісу підтримки реформ представили законодавчі зміни, необхідні для створення Фонду – законопроекти «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо розвитку рибного господарства)» та «Про внесення змін до Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» (щодо розвитку рибного господарства)». Робота над законодавчою ініціативою тривала протягом лютого-червня 2017 року. Під час цього експерти Офісу проаналізували кращі європейські практики регулювання рибної галузі та провели обговорення законопроекту з підприємцями та експертами галузі.

За словами Ярема Коваліва, Фонд підтримки розвитку рибного господарства дозволить використовувати кошти, що генерує галузь, на її ж розвиток. Окрім того, Фонд має розподіляти кошти за прозорою для суспільства процедурою. Звіти про діяльність Фонду та витрачені кошти мають регулярно оновлюватися та бути відкритими в режимі он-лайн. Наповнення Фонду буде проходити за рахунок плати за спеціальне використання водних біоресурсів, адміністративних стягнень за порушення законодавства про охорону водних біоресурсів та відшкодування збитків.

Довідково:

- В ЄС функціонує Європейський фонд морського та рибного господарства із загальним бюджетом у 8,6 мільярдів євро. Кошти з нього перерозподіляються на локальні програми країн-членів ЄС.

- Зокрема, на програму фінансування рибальства Словенії у 2016-20 рр. було виділено 32,6 млн євро, що спрямовані на розвиток рибного фермерства, підвищення конкурентоспроможності та рівня професійних знань в секторі та розвиток риболовецьких громад завдяки диверсифікації професійної діяльності.

- Поряд з Європейським фондом морського та рибного господарства в ЄС також існують локальні фонди, наприклад, Латвійський фонд рибного господарства успішно функціонує з 1992 року. Фонд наповнюється за рахунок доходів від компенсація за промисловий лов, реалізації конфіскованих знарядь лову та незаконно добутої риби; плату за оренду водойм та плата за ліцензію на лов, пожертвувань фізичних та юридичних осіб, а також коштів, які нерезиденти вкладають в міжнародні проекти рибного господарства і проекти розвитку рибного господарства в Латвії.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux