Держрибагентство спільно з Мінагрополітики розробили пілотний проект про надання в оренду акваторії Чорного моря для цілей марикультури

Опубліковано 21 червня 2019 року, 15:39

Реалізація заходів з розвитку малого та середнього бізнесу у сфері національної марикультури має особливе значення не тільки для рибогосподарського сектору, але й для економіки держави в цілому. Так, Держрибагентством спільно з Мінагрополітики було розроблено проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про надання в користування на умовах оренди акваторії (водного простору) внутрішніх морських вод, територіального моря, виключної (морської) економічної зони України для цілей аквакультури (марикультури)». Зараз документ знаходиться на погодженні у центральних органів виконавчої влади.

Даний проект розпорядження є пілотним в Україні. Він дасть можливість суб’єкту господарювання взяти в оренду строком на 15 років акваторію внутрішніх морських вод Чорного моря для вирощування мідій. На сьогодні саме розвиток марикультури мідій в акваторіях прибережних територій є найбільш реальним напрямком господарської діяльності, який може забезпечити постачання на внутрішній ринок цінних у харчовому відношенні і відносно доступних для широких верств населення продуктів.

«Вирощування мідій позитивно впливатиме на екологічний стан Чорного моря, оскільки вони мають природну властивість очищувати воду від шкідливих бактерій та хімічних речовин. Сподіваюсь, що після успішного старту проекту, бажаючих розпочати свій бізнес у цьому напрямі стане більше і розвитку марикультури в Україні бути!», - заявив Голова Держрибагентства Ярослав Бєлов.

Довідкова інформація:

На початку діяльності одним із суб’єктів господарювання планується встановити три конструкції з вирощування мідій із подальшим їх збільшенням до 40 штук. Необхідність встановлення трьох експериментальних конструкцій пов’язана з потребою перевірки обраного механізму в умовах відкритого моря, оскільки у зимовий період часу для прибережної території Чорного моря характерним є замерзання та сильні шторми.

За попередніми підрахунками, кожна установка дозволить вирощувати протягом 18 місяців близько 14 тонн мідій. Таким чином, загальна продуктивність всієї мідійної ферми після впровадження її на повний цикл вирощування складатиме близько 300-350 тонн мідій на рік.

Прес-служба Держрибагентства

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux