Держпродспоживслужба готова супроводжувати законотворчу роботу з регулювання органічного ринку України

Опубліковано 04 березня 2016 року, 11:09

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів готова брати активну участь у напрацюванні та супроводженні нормативно-правових актів, які дозволять впорядкувати ринок виробництва органічної продукції і зробити його зрозумілим для виробника та споживача, - наголосив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, виступаючи на Національному форумі «Органічна Україна».

Як зазначив Володимир Лапа, ринок органічної продукції у нашій державі досить молодий. Закон «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» у новій редакції набув чинності лише у січні 2014 року, але він уже потребує удосконалення: «Прийнятий закон не відповідає сучасним вимогам ринку та потребує додаткового узгодження із законодавством ЄС. Крім того, рівень органічного виробництва в Україні не відповідає потенціалу держави. Саме тому над цим питанням при Мінагрополітики працює експертна група. Зараз документ на фінальній стадії погодження, і очікується, що уже найближчим часом напрацьовані законодавчі зміни будуть винесені на розгляд Верховної Ради».

За словами Володимира Лапи, створення нормативно-правової бази зніме існуючі ризики для ринку «органіки», чітко врегулює всі аспекти виробництва та обігу органічної сільськогосподарської продукції, забезпечить належний контроль та нагляд в частині безпечності та якості такої продукції. Це також сприятиме виходу учасників органічного ринку на світовий ринок.

«Щоб ми могли гарантувати високу якість, безпечність та дійсно органічність продуктів, маркованих як органічні, повинна діяти прозора система контролю на всіх етапах її виробництва. Також мають бути чітко виписані процедури інспектування та сертифікації виробництва, переробки органічної продукції та реєстрації суб’єктів виробництва. Саме за таких умов ми зможемо посилити довіру споживача до виробника органічної продукції», - вважає Володимир Лапа.

 

                                                                                                                       Прес-служба Держпродспоживслужби

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux