Дерегуляція у виноробній галузі принесе в бюджет 400 млн грн уже за перші три роки, - Ярослав Краснопольський

Опубліковано 20 січня 2016 року, 12:57

Міністерство аграрної політики та продовольства України підтримує законодавчу ініціативу з дерегуляції виноробної галузі. Зокрема, через скасування ліцензії на право оптової торгівлі вином для виноробів, що мають власні виноградники і використовують власну сировину. Про це заявив Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський.

За його словами, з метою створення сприятливих умов для розвитку малого виноробства, за участю Мінагрополітики та народних депутатів розроблено законопроект  “Про внесення змін до Закону України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” щодо оптової торгівлі алкогольними напоями, виготовленими з власного виноматеріалу. Проектом Закону України передбачається надати право суб’єкту господарювання, який отримав ліцензію на виробництво алкогольних напоїв та виробляє їх з виноматеріалів виключно власного виробництва, здійснювати оптову торгівлю зазначеними алкогольними напоями без отримання окремої ліцензії на таку оптову торгівлю.

«Мінагрополітики вважає за необхідне у міру своїх повноважень створити комфортні умови для подальшого розвитку виноградарсько-виноробної галузі. Значно підвищити конкурентоспроможність та збільшити обсяги виробництва за рахунок створення нових виноградних насаджень на півдні України, створення нових підприємств з невеликими обсягами виробництва. Такий підхід призведе до швидкого збільшення кількості легальних виробників високоякісного терруарного вина. Відповідні зміни створять нові робочі місця та надходження коштів до бюджету, сприятимуть зростанню експорту вітчизняної продукції.», - наголосив Ярослав Краснопольський. 

Водночас, радник Міністра аграрної політики та продовольства Олексій Зубрицький повідомив, що за оцінками експертів, в Україні налічується близько півтори тисячі господарств культивуючих виноград. З них більше 100 виробляють вино або виноматеріали легально. Для порівняння у Франції їх налічується близько 60 тисяч, в Італії – 30 тис., у Німеччині – 48 тис. В Україні основною перешкодою є система ліцензування, яка робить економічно невигідним існування невеликих за обсягом виробництва господарств. Водночас стримується розвиток малого та середнього бізнесу, виноробна галузь відходить в тінь. Відтак, обсяги закладки виноградних насаджень за останні роки впали практично до нуля. Це є неприпустимим, адже саме у дрібних виробників більше можливостей для створення терруарних вин, що створюють вишуканий, дорогий та якісний продукт для споживача», - зауважив Олексій Зубрицький.

За словами Ярослава Краснопольського, втрати бюджету від скасування ліцензування буде багаторазово компенсовано за рахунок відновлення розливу малими та середніми виробниками. «Уже за перший рік відповідна дерегуляція принесе в державний та місцевий бюджет близько 60 млн грн. від ПДВ і збору з продажів. Загальний же економічний ефект оцінюється в 400 млн грн. за перші три роки», - пояснив Перший заступник Міністра.

Прес-служба Мінагрополітики

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux