Без втручання Уряду більшість підприємств могли зупинити свою роботу через дорогий газ, - Асоціації виробників

Опубліковано 11 лютого 2022 року, 16:56

Сьогодні, 11 лютого, в Укрінформі відбулась прес-конференція «Природний газ власного видобутку для підприємств, які виробляють соціально значущі продовольчі продукти – торги з продажу на березень».

Участь у заході взяли перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, директор громадської спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський, перший віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко, виконавчий директор, голова ради директорів «Спілки молочних підприємств України» Арсен Дідур, виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко.

Так, під час свого виступу, Родіон Рибчинський подякув за те, що в період різкого подорожчання енергоносіїв Уряд та Мінагрополітики звернули увагу на підприємства, які виробляють соціально значущі продукти харчування.

«Дякуємо за всебічну підтримку та оперативне врегулювання проблеми, яка нині склалася на енергетичному ринку. Адже серед усіх асоціацій борошномели споживають найменшу кількісь газу на підприємствах, але ми на 85% залежні від наших партнерів хлібопекарських підприємств, які зі зростанням цін на газ зменшують обсяги закупки борошна, яке ми виготовляємо. У разі зупинки хлібопекарських підприємств через подорожчання газу, зупинилися і ми. Тож, сподіваємось, що харчова галузь, від якої залежить продовольча безпека країни, і надалі буде в пріоритеті нашої держави», - додав директор Родіон Рибчинський.

Під час заходу також виступив виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко. Він зазначив, що галузь птахівництва є найбільшим споживачем газу серед інших галузей АПК, адже газ є основним енергоносієм, який використовується під час виробничих процесів. З такими цінами, які пропонували постачальники газу, стояло питання про суттєве зниження виробництва, або повної зупинки роботи підприємства. 

«В кінці грудня ми спільно з іншими асоціаціями звернулися до Уряду стосовно допомоги галузі у цей кризовий період. Завдяки зваженим діям Уряду вдалося утримати відпускні ціни на м’ясо, зменшити ціни на яйце на 20-30% у порівнянні з початком року. Є певна переоцінка виробничих потужностей, але стосовно забезпечення продовольчої безпеки все буде гаразд», - зазначив Сергій Карпенко.

Він додав, що в торгах газу на лютий брали участь близько 48 підприємств галузі з необхідним обсягом 5.6 млн куб м., всі потреби по газу були забезпечені. На березень кількість підприємств збільшилась до 63, які подали заявки, обсяг газу становить 6.4 млн.куб.м. 

Крім того, всі учасники прес-конференції акцентували увагу, що виробництво продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість – це не сезонне виробництво, а постійне. Тому вирішили звернутися до Уряду щодо можливості продовження проведення біржових торгів з продажу природного газу власного видобутку для задоволення потреб суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є виробництво продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість до врегулювання кризової ситуації в енергетичній сфері.





Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux