Aудит показав, що міжнародні та українські стандарти обліку суттєво відрізняються, – Андрій Радченко

Опубліковано 10 травня 2016 року, 13:52

«Ми маємо чим пишатися. Проведення аудиту та оприлюднення його результатів свідчить, що Аграрний фонд - відкрита та прозора компанія. Попередній аудит минулого року розпочинав KPMG. Цю компанію вибрало міністерство. Коли аудиторські компанії надалі надали свої пропозиції по строках проведення аудиту та вартості послуг, МінАПК вибрало BDO.

    ПАТ «Аграрний фонд» першим з українських підприємств, що входять до сфери впливу Міністерства аграрної політики та продовольства, провів та опублікував результати міжнародного аудиту, що свідчить про відкритість та прозорість роботи Товариства. Про це голова правління ПАТ «Аграрний фонд» Андрій Радченко розповів в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Ми маємо чим пишатися. Проведення аудиту та оприлюднення його результатів свідчить, що Аграрний фонд - відкрита та прозора компанія. Попередній аудит минулого року розпочинав KPMG. Цю компанію вибрало міністерство. Коли аудиторські компанії надалі надали свої пропозиції по строках проведення аудиту та вартості послуг, МінАПК вибрало BDO. Аудит був зроблений за три роки: 2013, 2014 та 2015», - сказав Андрій Радченко.

Голова правління зазначив, що міжнародні та українські стандарти обліку суттєво відрізняються. Зокрема, якщо згідно з українськими стандартами чистий прибуток ПАТ «Аграрний фонд» за 2014 рік склав 666,4 млн грн, то відповідно до результатів міжнародного аудиту компанія мала збиток на суму 1,74 млрд грн. Натомість ситуація щодо результатів 2015 року зворотна: офіційно чистий прибуток Товариства склав 154,6 млн грн, тоді як за результатами аудиту він має складати 410,8 млн грн. (Різниця обумовлена різними стандартами формування доходів. Наприклад, курсові різниці, валютна виручка, розрахунок собівартості і нарахування податків та резервів сумнівної заборгованості).

«Всім відомо про нашу проблему з «Брокбізнесбанком» і кошти, які там залишились на депозитах після його банкротства. Зараз в банк зайшов ліквідатор, і доки він проводить процедуру ліквідації, то, згідно з українськими стандартами звітності, ці кошти обліковуються як дебіторська заборгованість і не впливають на фінансовий результат. Згідно з міжнародним аудитом вже зрозуміло, що ці кошти втрачені, тому аудитори віднесли їх до збитків», - зазначив Андрій Радченко.

Нагадаємо, що попереднє керівництво ПАТ «Аграрний фонд» розмістило на депозитах в «Брокбізнесбанку» та «Радикал банку» близько 2,3 млрд грн. Згодом обидва банки були оголошені неплатоспроможними, і товариство фактично втратило ці кошти.



 

За інформацією прес-служби ПАТ «Аграрний фонд»

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux