«Активізація трейдингу з Білоруссю може принести українським експортерам додаткові $150 млн», - Владислава Рутицька

Опубліковано 17 лютого 2016 року, 16:13

Ринок Білорусі важливий для українських експортерів. На сьогодні ми можемо говорити, що це майже 3% від усього вітчизняного аграрного експорту. Про це заступник Міністра з питань євроінтеграції зазначила під час засідання Робочої групи високого рівня з питань взаємної торгівлі з Республікою Білорусь.

«Активізація трейдингу з Білоруссю може принести українським експортерам додаткові $150 млн. Тож нам важливо знайти точки порозуміння із білоруськими колегами і вийти на логічний компроміс в комплексному підході до взаємного відкриття ринків», - наголосила Владислава Рутицька.

Нагадаємо, що у 2015 році компетентні органи Білорусі ввели адміністративну процедуру санітарно-гігієнічної експертизи зарубіжної продукції. Це фактично призвело до закриття ринку Білорусі для цілого ряду українських виробників переробної галузі.

«Українські підприємства пройшли встановлені процедури сертифікації згідно білоруського законодавства. На нараді підіймались питання, які нам неодноразово озвучують представники галузевих асоціацій: виробники морозива, кондитерської продукції, м'яса, олійних, шроту, пива. Моя позиція - відміна цієї процедури, а позиція-мінімум — її лібералізація, тобто перегляд системи і пролонгація строків дії санітарно-гігієнічних висновків, а також оптимізація строків їх видачі», - додала заступник Міністра.

Довідково:           За 2015 рік товарообіг між Україною і Республікою Білорусь склав 410,3 млн дол. США., що на 172,6 млн дол. США менше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Експорт склав 395,1 млн дол. США, що становить лише 74,6% (або на 134,4 млн. дол. США менше) у порівнянні з попереднім роком. Основні товари, які експортувалися в Білорусь: залишки і відходи харчової промисловості - 181,7 млн дол. США, олія - 44,4 млн дол. США, вироби із зерна і хлібних злаків – 40,5 млн. дол. США, овочі, рослини та коренеплоди - 16,5 млн. дол. США.

Імпорт склав 15,3 млн дол. США, що на 28,59% менше, ніж у попередньому році. Основу імпорту становили готові або консервовані продукти з риби або ракоподібних, шкіри з шкур ВРХ, овець, ягнят та ін., сіль, вироби із зерна і хлібних злаків.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux