106 млн тонн: В Україні зібрано рекордний врожай зернових, зернобобових та олійних культур, - Роман Лещенко

Опубліковано 21 грудня 2021 року, 14:59

Україна завершує цьогорічний збір зернових, зернобобових та олійних культур рекордом у понад 106 млн тонн. Про це на своїй офіційній сторінці у Facebook повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

«30-й рік незалежності України отримав ще одну історичну подію: безпрецедентний рекорд врожаю. Ми завершуємо цьогорічний збір зернових, зернобобових та олійних культур рекордом у понад 106 млн тонн, перевищивши свій прогноз. Це абсолютний максимум за всю історію нашої держави», - написав Роман Лещенко.

За його словами, зернових та зернобобових було зібрано понад 84 млн тонн, олійних культур – 22,6 млн тонн. Зокрема, серед зернових культур: пшениці – 32,4 млн тонн, ячменю –10 млн тонн, гречки – 110 тис. тонн; зернобобових:  гороху – 581,5 тис тонн, проса – 191 тис тонн, кукурудзи – 40 млн тонн. А також олійних культур: соняшника – 16,3 млн тонн, сої – 3,4 млн тонн, ріпака – 2,9 млн тонн.

Лідерами по намолоту зерна є Вінниччина, яка намолотила 6,7 млн тонн зерна, Чернігівщина – 6,2 млн тонн, Полтавщина – 5,7 млн тонн та Одещина – 5,2 млн  тонн, а по урожайності Хмельниччина із показником 87,1 ц/га. 

Міністр зауважив, що рік виявився рекордним не без урахування сприятливих ґрунтово-кліматичних умов, але й завдяки державній допомозі аграріям. 

«Завдяки ініційованій Президентом України програмі «Доступні кредити 5–7–9 %» аграрії отримали понад 30 млрд грн кредитів на максимально вигідних умовах. 

З наступного року ми запускаємо Фонд часткового гарантування кредитів. Він дозволить профінансувати саме малих аграріїв, які обробляють до 500 га, на 24 млрд грн у рік. Раніше їм був закритий доступ до кредитування. Механізми кредитування будуть подібні до тих, які передбачені програмою «5–7–9 %», – зазначив Роман Лещенко.

Він також додав, що в цьому році було розпочато іригаційну реформу і в найближчі дні Мінагрополітики спрямує перші виплати аграріям, які вклали кошти у відновлення меліоративної інфраструктури. 

«На самому початку наступного року ми плануємо ухвалити в другому читанні законопроект про об’єднання водокористувачів, який стане запорукою сталого розвитку галузі, масового притоку приватних інвестицій у зрошення. Як результат, у п’ятирічній перспективі, а може й раніше, рекордні врожаї стануть для нас звичною практикою», – пояснив Міністр.

Роман Лещенко підкреслив, що у продовження сталого розвитку сільського господарства в 2022 році повноцінно функціонуватиме електронний державний реєстр дотацій та агрострахування.

Хід збирання в розрізі областей станом 20.12.2021


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux