В Україні стартувала посівна кампанія: засіяно близько 5 тисяч гектарів

Опубліковано 03 квітня 2018 року, 18:23

Одночасно з покращенням погодних умов українські аграрії розпочали сіяти ярі зернові. Так, на початок квітня вже засіяно перші 4,9 тис. га зернових та зернобобових культур у Херсонській та Миколаївській областях. За прогнозами, підвищення температури до +15…+20 градусів у найближчі 10 днів буде сприяти активізації посіву практично по всій Україні.

Про це йшлося під час прес-конференції «Аграрна весна: поточні виклики та перспективи галузі» за участю першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка та начальника відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяни Адаменко сьогодні, 3 квітня.

«На сьогодні маємо всі погодні та ресурсні умови для успішного проведення посівної кампанії. Зокрема, аграрії на 100% забезпечені насінням, на 101% - азотними добривами, у достатній кількості - засобами захисту рослин та паливом», - зазначив Максим Мартинюк. Він додав, що цією весною ярими зерновими та зернобобовими культурами планується засіяти 7,4 млн га із структурою посівів на рівні минулого року. Можливі невеликі коливання, пов’язані з погодними умовами, процесами сівозмін, рентабельності в межах 5-10% за всіма культурами.

У свою чергу Тетяна Адаменко відмітила, що цьогорічний березень був одним із найбільш вологих за останні десять років і гарна зволоженість ґрунтів є сприятливим ресурсом для вегетації культур.

«Від сьогодні починається період гарної погоди, коли буде тепло, ясно і вітряно – і більша частина території України буде готова до масової сівби ранніх ярих зернових культур», - повідомила начальник відділу агрометеорології.

Окрім того, перший заступник Міністра Максим Мартинюк підкреслив, що для фермерів зараз актуально скористатися преференціями державної підтримки щодо отримання компенсації 80% вартості насіння української селекції та 40% вартості техніки в рамках програми розвитку фермерства та кооперації (1 млрд грн). Також у цьому місяці розпочнуть діяти програми з розвитку садівництва (300 млн грн) та підтримки тваринництва, яке визначено пріоритетним напрямом (спрямовано 4 млрд грн). Програма здешевлення сільгосптехніки (1 млрд грн) вже розпочалась.

Довідково:

У 2018 році ярими зерновими та зернобобовими культурами планується засіяти 7,4 млн га. З них рання група:

- ячмінь – 1,6 млн га;

- пшениця – 182 тис. га;

- овес – 200 тис. га;

- горох – 412 тис. га.

Пізня група:

- гречка –158 тис. га;

- просо – 56 тис. га;

- кукурудза на зерно – 4,6 млн га.

Прес-служба Мінагрополітики


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux