В Україні розпочато виробництво органічної соняшникової олії

28.11.2017 11:57

24 листопада 2017 року в смт Диканька, що на Полтавщині, відкрито сучасний високотехнологічний комплекс з виробництва соняшникової та соєвої органічних олій ТОВ «Укролія» – «Укролія Органік».

Підприємство сертифіковане за стандартом органічних продуктів Європейського Союзу № 17-0773-01. Сертифікацію проводило ТОВ «Органік Стандарт» – українська компанія, акредитована міжнародною організацією IOAS.

«Укролія Органік», яке спеціалізуватиметься виключно на переробці органічної сировини, планує щорічно переробляти 18 тис. тонн соняшнику та 50 тис. тонн соєвих бобів, з яких виробляти по 7 тис. тонн соняшникової та соєвої органічних олій. Завод оснащений сучасним обладнанням українського виробництва, ступінь автоматизації є максимальним, а сам процес виробництва – безвідходний.

Уже в грудні поточного року органічна продукція новоствореного підприємства надійде у продаж. А у лютому 2018 року на міжнародній виставці органічних продуктів харчування «BIOFACH 2018», що проходитиме в Нюрнберзі (Німеччина), продукція «Укролія Органік» буде представлена в складі експонентів національного стенду України.

У запуску виробництва взяли участь представники українських агропідприємств – виробників органічної продукції («Садеко Органік», «Росток», «Арніка»), європейських компаній – імпортерів української соняшникової олії, Мінагрополітики, органів місцевого самоврядування.

Довідково.

Відповідно до офіційних статистичних даних Міжнародної Федерації органічного сільськогосподарського руху (IFOAM) з 2002 року кількість господарств в Україні, що отримали статус «органічного», збільшилася – з 31 до 390, або у 12,6 разів.

 

За загальною площею сільськогосподарських угідь, сертифікованих як органічні (421,2 тис. га) Україна займає 11-те місце серед країн Європи та 20-те у світі. Майже половина (48,1 %) таких земель зайняті під вирощуванням зернових, шосту частину (понад 16 %) таких угідь займають олійні. Далі йдуть бобові – 4,6% овочі – 2,0 %, фрукти – 0,6 %, виноград – 0,1 %. 

Версія для друку