Україна та Туреччина мають потенціал для створення успішних інвестиційних та коопераційних проектів, - Ольга Трофімцева

Опубліковано 26 червня 2017 року, 17:25

«За результатами аналізу експертів Українського клубу аграрного бізнесу, з урахуванням попиту на турецькому внутрішньому ринку, маємо ще цілий ряд українських аграрних продуктів, які є перспективними для нарощування постачань до цієї країни.

Попри те що Туреччина є досить сильним аграрним гравцем і посідає четверте місце за виробництвом аграрної продукції у Європі, існує низка товарів, які країна продовжує імпортувати у значних обсягах. Про це розповіла заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева у своєму блозі для українського інтернет-видання.

«За результатами аналізу експертів Українського клубу аграрного бізнесу, з урахуванням попиту на турецькому внутрішньому ринку, маємо ще цілий ряд українських аграрних продуктів, які є перспективними для нарощування постачань до цієї країни. Це живі тварини, свіже або охолоджене м’ясо великої рогатої худоби, вершкове масло, овочі, зернові культури, олії, жири, віск бджолиний, а також перероблені продукти, наприклад із овочів та фруктів»,- підкреслила Ольга Трофімцева та додала, що також існує великий попит на українську баранину, бобові культури, олію та органічну продукцію на турецькому ринку.

За словами Ольги Трофімцевої, сьогодні країни успішно та активно співпрацюють у фітосантіарних, ветеринарних питаннях, а також, завдяки підписаній Угоді між урядами наших країн, у галузі карантину та захисту рослин. А співробітництво у сфері здоров’я тварин між Україною та Турецькою Республікою здійснюється, головним чином, у рамках Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ).

«Безумовним імпульсом для розширення торговельних стосунків між нашими країнами може стати підписання угоди про Зону вільної торгівлі. Наразі нашими колегами з МЕРТ та МЗС, за участі інших міністерств та компетентних органів обох країн, ведеться кропітка дипломатична робота над угодою. Наша позиція в цих перемовинах є чіткою – інтереси українського аграрного бізнесу, наших виробників та експортерів мають бути враховані та відстояні», - прокоментувала Ольга Трофімцева.

Також заступник Міністра додала, що окрім збільшення об’ємів двосторонньої агроторгівлі, зважаючи на досвід та значні напрацювання Туреччини в галузі сільгоспмашинобудування, а також значні конкурентні переваги українського аграрного сектору, наші країни мають значний потенціал для створення успішних спільних інвестиційних та коопераційних проектів.

«Підписання угоди про ЗВТ, лібералізація імпортного режиму Туреччини для українських аграрних та харчових продуктів та синергія можливостей обох країн у коопераційних проектах відкриє нам шлях і до збільшення двосторонньої торгівлі, і для спільного виходу на треті ринки», - резюмувала Ольга Трофімцева.

Довідково:

Сьогодні Республіка Туреччина посідає четверте місце у ТОП-10 країн, до яких активно експортується українська аграрна продукція, та друге — серед країн, з яких імпортує Україна. За результатами чотирьох місяців 2017 року, експорт української аграрної продукції до цієї країни становив $338 млн, а товарами-лідерами стали насіння олійних культур – $144 млн, олія – $66,2 млн, залишки харчової промисловості – $66,6 млн, цукор – $10,2 млн, овочі – $3,7 млн. Імпорт склав – $128,6 млн, завдяки таким товарам, як: насіння олійних культур – $68,3 млн, плоди та горіхи – $27,3 млн, овочі – $16,7 млн, тютюн – $3,9 млн, риба – $1,4 млн.

Прес-служба Мінагрополітики

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux