Пріоритет Мінагрополітики - посилення прямої співпраці з дрібними та середніми сільгоспвиробниками

Опубліковано 10 березня 2017 року, 14:24

На сьогоднішній день реформа держпідтримки аграріїв є одним з важливих напрямків стратегії розвитку агропромислового комплексу, розробленої Мінагрополітики.

Питання реалізації програм державної підтримки дрібних та середніх сільгоспвиробників, зміни у механізмах співпраці та перспективи подальшого розвитку у 2017 році – ці теми були обговорені експертами в рамках круглого столу «Держава та сільгоспвиробники: що потрібно українському фермеру», який відбувся за ініціативи Державної продовольчо-зернової корпорації України, 9 березня, у залі «Укрінформу».

На сьогоднішній день реформа держпідтримки аграріїв є одним з важливих напрямків стратегії розвитку агропромислового комплексу, розробленої Мінагрополітики.

«Завдяки зусиллям міністерства досягнуто державну підтримку на рівні 5,4 млрд грн на 2017 рік. Це в 20 разів більше, ніж у минулому році. Ще 300 млн грн буде спрямовано на здешевлення кредитів для аграріїв. Окрім того, для надання кредитів фермерським господарствам виділено 65 млн грн. І на майбутнє ми плануємо лише збільшувати ці цифри», - прокоментував Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий.

Водночас, в рамках політики Міністерства, Державна продовольчо-зернова корпорація України, як представник держави на українському зерновому ринку, спрямовує всі зусилля на посилення прямої співпраці з дрібними та середніми сільгоспвиробниками. Зокрема, свідченням розширення взаємодії ДПЗКУ з фермерами стало підписання у грудні минулого року Меморандуму про співпрацю з Аграрним Союзом України.

На сьогоднішній день ДПКЗУ пропонує українським сільгоспвиробникам вигідні та прозорі механізми співпраці, надає можливість доступу до розгалуженої інфраструктури елеваторних потужностей зернової корпорації на взаємовигідних умовах.

Зокрема, в рамках форвардної програми ДПЗКУ планує у два етапи проавансувати сільгоспвиробників на загальну суму у понад 1 млрд грн, закупивши до 200 тисяч тонн продовольчої та фуражної пшениці, 200 тисяч тонн кукурудзи та до 150 тисяч тонн ячменю і сої.

«У цьому році ми як ніколи йдемо назустріч українському фермеру. Так, за рішенням Форвардного комітету ДПЗКУ, в рамках програми весняного форварду з метою зниження фінансового навантаження на сільгоспвиробників коефіцієнт за користування авансовими коштами було зменшено з 1,06 до 0,89 грн по пшениці, ячменю й кукурудзі, та з 2,05 до 1,71 грн по сої за 1 тонно/день. Якщо перекласти на мову фінансистів, це приблизно відповідає зменшенню відсоткової ставки з 15% до 12,5% річних», - розповіла начальник відділу форвардних закупівель Наталія Головань.

Головною перевагою ДПЗКУ у реалізації форвардної програми є розгалужена мережа закупівельників по всій Україні та 53 зернові склади, розташовані у 20 областях.

Паралельно з форвардною програмою закупівель зернових майбутнього врожаю у ДПЗКУ наразі діє програма закупівель зерна за подвійними складськими свідоцтвами. Дана програма дає можливість виробнику отримати частину коштів у день оформлення заставного свідоцтва. Решту виробник отримає протягом 60 днів після дня оформлення свідоцтва.

 

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux