Тарас Кутовий: Взаємовигідні відносини між Україною та Італією треба вивести на новий рівень

Опубліковано 05 грудня 2016 року, 19:31

Про це зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий під час зустрічі із Надзвичайним і Повноважним Послом Італії в Україні Давіде Ла Чечіліа.«Українська сторона готова сприяти проведенню прямих переговорів із представниками провідних вітчизняних підприємств харчової та переробної галузі», - відмітив, зокрема, Тарас Кутовий.

З метою розширення взаємної торгівлі між країнами доцільно сприяти налагодженню прямих контрактів між українськими виробниками харчової продукції та італійськими імпортерами. 

Про це зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий під час зустрічі із Надзвичайним і Повноважним Послом Італії в Україні Давіде Ла Чечіліа.

«Українська сторона готова сприяти проведенню прямих переговорів із представниками провідних вітчизняних підприємств харчової та переробної галузі», - відмітив, зокрема, Тарас Кутовий.

Міністр ознайомив повноважного гостя зі стратегією 3+5, ходом земельної реформи, планами демонополізувати спиртову галузь та повідомив, що для України пріоритетом є підтримка малого і середнього бізнесу, що є традиційним для Італії.

Обговорюючи з Давіде Ла Чечіліа динаміку двосторонньої торгівлі сільськогосподарською продукцією між Україною та Італією, Міністр наголосив, що на сьогоднішній день вбачається значний потенціал нарощування обсягів торгівлі продукцією харчової та переробної промисловості між Україною та Італією. Зокрема, високі конкурентні переваги має українська продукція борошномельної, олійної, крохмалопатокової, кондитерської, спиртової, пиво-безалкогольної галузей.

«Окремо хочу наголосити, що в Україні з року в рік зростає виробництво органічної продукції, яка має великий попит на зовнішніх ринках і якість якої постійно покращується», - відмітив Міністр.

Зі свого боку Давіде Ла Чечіліа висловив підтримку європейським прагненням України, запевнив у зацікавленості італійської Сторони у співпраці з українським АПК та окреслив побажання перейти до більш практичних варіантів співпраці.

Також сторони обговорили питання залучення італійських інвестицій в українське сільське господарство. Тарас Кутовий повідомив італійській Стороні, що Мінагрополітики зібрало інвестиційно привабливі пропозиції та направило сформований портфель інвест-проектів в аграрній сфері за регіонами України до Міністерства закордонних справ України. «Україна потребує інвестицій у такі напрямки як: будівництво сільськогосподарських споруд, виробництво овочів та виробництво молочної продукції», - зазначив очільник аграрного відомства.

 

Довідково:

Співробітництво між Україною та Італією в галузі АПК здійснюється в рамках Меморандуму про співробітництво в галузі сільського господарства між Міністерством аграрної політики та продовольства України і Міністерством сільського господарства, продовольства та лісового господарства Італійської Республіки.

Сторони здійснюють співробітництво за наступними напрямами:

розвиток та функціонування ринків сільськогосподарської продукції;

харчова промисловість;

виробництво органічних продуктів харчування;

розведення тварин та переробка продукції тваринництва;

біопаливо та біоенергетика;

рослинництво та переробка продукції рослинництва, виноробство.

За даними Держстату Україна експортувала за 9 місяців поточного року до Італії аграрної продукції на суму $368 млн, що на 20,5% більше ніж за той саме період 2015 року. З січня по вересень 2016 імпортовано з Італії сільськогосподарської продукції на суму $96,3 млн, що на 9,9% більше ніж за той саме період 2015 року. Основу Українського експорту склали зернові злаки ($190 млн), олія ($89 млн) та залишки й відходи харчової промисловості ($34 млн). Основними позиціями імпорту з Італії стали шкіри з шкури ВРХ, овець, ягнят тощо ($19,5 млн), вина ($13 млн) та кава, чай, мате та прянощі ($8 млн)

 

 

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux