Збільшення європейських тарифних квот – черговий крок до відкриття ринків

Опубліковано 28 жовтня 2016 року, 12:19

Підтримана нещодавно Європейською Комісією пропозиція щодо розширення дії торговельних преференцій на деякі види продукції для України є показником підвищення якості вітчизняної продукції. Для наших виробників, зокрема, це серйозний виклик та здебільшого конкуренція між собою.

Про це у своєму блозі на порталі «Agropolit» повідомила заступник Міністра з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.

Вона нагадала, що декілька тижнів тому Європейська Комісія підтримала пропозицію Мінагрополітики та Мінекономіки збільшити квоти на 8 позицій українських товарів: мед, оброблені томати, виноградний сік та на групу зернових.

«Збільшення квот на цей перелік українських товарів надає додаткову можливість нашим виробникам отримати від торгівлі з ЄС майже на $200 млн більше щорічно. Це досить вагомий показник, але, підкреслю, що це рішення ще має бути підтримано Європарламентом та країнами-членами ЄС і буде діяти строком на 3 роки. Я особисто вважаю це маленькою перемогою, не лише через потенційне збільшення обсягів експорту до ЄС, а й тому, що перемовини щодо торговельних преференцій – це довга і кропітка робота. ЇЇ було розпочато попередньою командою міністерства і вдало продовжено міністром Кутовим. Для мене це рішення Єврокомісії – етапна перемога нашої команди», - повідомила  заступник Міністра.

При цьому Трофімцева додала, що тепер разом із виробниками та профільними асоціаціями буде працювати далі, для того, щоб інші продуктові групи також були включені в списки щодо розширення автономних торговельних преференцій.

Сьогодні право на експорт до ЄС своєї продукції мають 226 українських підприємств. Серед них виробники молочної продукції, м’яса птиці, риби, яєць, меду та інші.

«Отримання європейських сертифікатів якості даними компаніями підтвердило відповідність української продукції міжнародним нормам та стандартам, і, більше того, такі дозволи є визнанням достатнього для європейської сторони рівня функціонування державної системи контролю та управління якістю продуктів харчування», - зазначила Ольга Трофімцева та додала, що це надає великі можливості розширити експортний потенціал вітчизняного агросектору.

Довідково:

Зовнішньоторговельний обіг між Україною та країнами ЄС за 9 місяців 2016 року склав $4404,4 млн., з них експорт $2989 млн., а імпорт - $ 1415,3 млн. Частка ЄС у загальній структурі зовнішньоторговельного обігу сільськогосподарської продукції України складає 32,6%.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux