Держспоживслужба ініціює реформування підходу до державної санітарно-епідеміологічної експертизи

Опубліковано 23 вересня 2016 року, 13:30

Система здійснення державного контролю якості продукції потребує реформування, зокрема в частині видачі висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи. На цьому наголосив Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа під час круглого столу на тему «Що буде після ліквідації СЕС: зміна вивіски чи нова система громадського здоров’я».

Зокрема, передбачається впровадження різних систем контролю продукції в залежності від ступеня ризику.  

Система здійснення державного контролю якості продукції потребує реформування, зокрема в частині видачі висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи. На цьому наголосив Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа під час круглого столу на тему «Що буде після ліквідації СЕС: зміна вивіски чи нова система громадського здоров’я».

За словами Володимира Лапи, наразі підходи до видачі висновків санепідекспертизи є застарілими і потребують перегляду, оскільки ці документи не дають гарантії якості продукції.  «Це така собі індульгенція на п’ять років роботи того чи іншого підприємства, чи на здійснення імпорту, яка не підкріплена належним чином», - переконаний Голова Держпродспоживслужби.

Зараз Держспоживслужба проводить консультації з усіма зацікавленими сторонами щодо зміни самого підходу до здійснення контролю.  «Зараз ми бачимо необхідність розділити це питання на три складові – в залежності від ступеню ризику», - зазначив Володимир Лапа.

До першого блоку, на його думку, слід віднести особливо небезпечні види продукції, такі як пестициди та агрохімікати. Щодо такої продукції обов’язково потрібно проводити токсикологічні дослідження і, безумовно, на таку продукцію повинен видаватися висновок санепідекспертизи, який є передумовою реєстрації. «Тобто там, де є особливо небезпечні фактори, існуюча система повинна бути збережена, бо саме там може бути найбільша загроза для населення», - пояснив Володимир Лапа.

Другий блок – продукція середнього ступеню ризику. У цьому випадку вбачається можливість обмежитися декларацією виробника, яка за певних умов може бути підкріплена протоколом про випробовування або лабораторних, або наукових інституцій. 

І останній блок – низько ризиковані види продукції, які взагалі не потребують жодного висновку.

«Таким чином ми зможемо зберегти посилений контроль за особливо небезпечною продукцією та одночасно дерегулювати ринок. Тому є необхідність опрацювати відповідні законодавчі ініціативи, спрямовані на формування такої досить зрозумілої і логічної моделі. Ми готові такі пропозиції підтримати», - зазначив Голова Держпродспоживслужби.

За інформацією Держпродспоживслужби

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux