Рада ратифікувала угоду з ЄІБ про надання 400 млн євро кредиту для АПК

Опубліковано 20 вересня 2016 року, 17:08

«Радо вітаю таке рішення Парламенту. Впевнений, що така суттєва підтримка стане при нагоді малому та середньому фермерові.

Верховна Рада ратифікувала угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком щодо надання 400 мільйонів євро кредиту в рамках проекту «Основний кредит для аграрної галузі – Україна».

За відповідне рішення проголосувало 269 депутатів.

«Радо вітаю таке рішення Парламенту. Впевнений, що така суттєва підтримка стане при нагоді малому та середньому фермерові. Ми з командою в Мінагрополітики активно працюємо над тим, аби малий та середній фермер знайшли свою нішу, стали конкурентоздатними і змогли зробити свій значний внесок у розбудову галузі АПК і усієї країни», - прокоментував ратифікацію Угоди міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий.

Позичальником ресурсів виступатиме Україна в особі Мінфіну, що за участі Мінагрополітики та у взаємодії з ПАТ «Укрексімбанк», надасть фінансові ресурси комерційним банкам. Обрані банки, у свою чергу, здійснюватимуть відбір проектів, їх фінансування та моніторинг практичної реалізації цих проектів.

Строк надання кредитів – до 12 років із 4-річним пільговим періодом. Проект планується реалізувати в період з 2016 до 2020 року.

Варто зазначити, що за рахунок кредитних коштів може бути покрито до 50% вартості проектів. Джерелом фінансування решти 50% вартості будуть власні кошти банків-учасників або засоби кінцевих бенефіціарів. З рештою, реалізація проекту сприятиме акумулюванню фінансових ресурсів в обсязі близько € 800 млн.

За словами Тараса Кутового ресурс буде спрямовано на розвиток інфраструктурних проектів, логістику, покращення умов сушки та переробки продукції сільських господарств. Позика надаватиметься на:

1. Первинне виробництво зернових та олійних культур.

2. Розвиток, модернізацію та сертифікацію потужностей для сушки, очистки, сортування, тестування і зберігання зернових та олійних культур.

3. Реконструкцію виробничих потужностей аквакультури та рибного господарства.

4. Обладнання та інфраструктуру для рибопереробки та консервування.

5. Дослідні станції, випробувальні лабораторії, обладнання для досліджень та професійного навчання, служби поширення сільськогосподарських знань та сертифікації, системи контролю та моніторингу рибного господарства.

Увесь комплекс заходів дасть можливість збільшити податкові надходження підприємств до бюджету країни, позитивно вплине на бізнес-клімат та створить передумови для активізації інвестиційної діяльності. Крім того, це допоможе українським аграріям наростити експорт і створити робочі місця.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux