Розслідування щодо якості меду, який експортується до Чехії, виявило необхідність корегування деяких методик випробовування. Про це повідомив перший заступник Голови державної служби України з питань безпечності продуктів харчування та захисту споживачів Володимир Лапа.
За його словами, законодавство ЄС дозволяє країнам-членам на національному рівні встановлювати більш жорсткі вимоги до продукції. «У випадку із експортом українського меду до Чехії встановлено, що наші методики дослідження відповідали вимогам ЄС, але в Чехії на національному рівні вони були ще жорсткішими. Тому можемо констатувати, що українська продукція могла не відповідати вимогам саме Чеської Республіки», - повідомив Володимир Лапа.
Він додав, що на даний момент українська сторона вже відкоригували процедуру проведення досліджень, щоб на 100% відповідати вимогам країни-імпортера. Зокрема, йдеться про те, що суб’єкт господарювання при укладанні контракту повинен надавати вимоги щодо показників безпеки, які діють у країні призначення. Також під персональну відповідальність головних державних інспекторів необхідно дотримуватися зазначених норм при оформлені міжнародних ветеринарних сертифікатів. Такі ж вимоги стоять і перед лабораторіями, які будуть проводити лабораторні дослідження.
«Такі випадки бувають практично у всіх країнах. Довіра до компетентного органу залежить від того, наскільки ми реагуємо на такі ситуації. Якщо ми вживаємо заходи, щоб гарантувати дотримання законодавства, то довіра зберігається», - зазначив Володимир Лапа.
При цьому він додав: щодо іншої продукції, яка експортується до ЄС, проблем нема. «Заборона на експорт у нас висувалася лише щодо трьох компаній. Уся інша продукція відповідає вимогам ЄС і до нас претензій немає», - наголосив перший заступник.