Економічна залежність України від Росії в аграрному секторі майже подолана, - Олексій Павленко

Опубліковано 05 лютого 2016 року, 14:55

«Минулий рік став ключовим у торговельній війні з Росією. Протягом року Урядом  проводилась системна робота щодо протидії російській економічній агресії. Завдяки продуманим, оперативним і адекватним ситуації діям Україна змогла ефективно протистояти Росії у продовольчій війні», - заявив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко під час виступу у Верховній Раді.

Він наголосив, що завдяки послідовним та виваженим крокам вдалося досягти хороших результатів - за 2015 рік товарообіг агропродукції склав 18,5 млрд доларів США. З них експорт  - 14,8 млрд доларів США. Таким чином вдалося отримати рекордне за роки незалежності позитивне сальдо  - 11,1 млрд доларів.

«Таких результатів ми досягли, диверсифікувавши ринки. Зокрема збільшено експортні потоки до країн Азії, Європейського Союзу. Ми допомагали українським підприємствам вийти на нові ринки збуту. Майже 250 підприємств отримали дозвіл постачати продукцію на ринок ЄС. Також відкрили ринки 9 країн для понад 80 підприємств мясо-молочної галузі», - зазначив Олексій Павленко.

В цілому географічна структура експорту показує переорієнтацію експорту до країн Азії (у 2015 році частка експорту становить 45,1%), збереження основних позицій у торгівлі з країнами ЄС (частка 28,2%) та Африканськими країнами (частка 13,6%), деякому розширені поставок до США (частка 0,3%) та падіння поставок до країн СНД (частка 10,2%) в основному внаслідок різкого скорочення експорту до Російської Федерації. До країн, найбільших за часткою аграрного товарообігу з Україною, увійшли Китай, Індія, Єгипет, Туреччина, Іспанія, Польща,  Італія, Франція.

«Сьогодні можна відповідально стверджувати, що економічна залежність України від Росії в аграрному секторі майже повністю подолана. Мінагрополітики зіграло в цьому процесі спрямовуючу роль, за короткий час налагодивши мережу контактів з міжнародними партнерами та забезпечивши наших виробників максимально легкими і прозорими механізмами експортної діяльності», - підсумував Міністр Олексій Павленко.

 Прес-служба Мінагрополітики

 

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux