Херсонщина має усі можливості збільшити врожайність виноградних насаджень, - заступник Міністра

Опубліковано 04 лютого 2016 року, 16:35

Херсонщина має усі можливості збільшити врожайність виноградних насаджень за рахунок нових посадок із запровадженням новітніх технологій. Важливий фактор – створення відповідних умов для дрібних виробників виноробної продукції. Про це повідомила заступник Міністра Олена Ковальова під час наради з аграріями щодо розвитку виноградарства та виноробства у Херсонській області, яка перебуває з робочим візитом за дорученням Міністра Олексія Павленка.

Вона повідомила, що позитивним фактором розвитку галузі є переорієнтація провідних підприємств та фермерських господарств на виробництво вин КНП та органічного винограду і виноробної продукції. «Водночас стримують розвиток галузі зарегульованість системи отримання ліцензії на право виробництва алкогольних напоїв, припинення фінансової державної підтримки галузі, і як наслідок - нерівні умови конкуренції з іноземними виробниками аналогічної продукції. Важливим фактором є відсутність законодавчих умов для  розвитку малих та середніх господарств, створення кооперативів, виробництва медових та плодово-ягідних вин», - відзначила Ковальова.

Заступник Міністра наголосила, що з метою дерегуляції Мінагрополітики ініціює внесення змін до Закону «Про виноград і виноградне вино». «Зокрема, суб'єкт господарювання зможе самостійно затверджувати технологічні інструкції, нові марки виноробної продукції, гарантійні терміни. За участі фахівців Мінагрополітики розроблено законопроект “Про внесення змін до Закону “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”. Після його прийняття суб’єкт господарювання із ліцензією на виробництво відповідних алкогольних напоїв матиме право на оптову торгівлю без отримання ліцензії», - зазначила заступник Міністра.

Підсумовуючи нараду, Олена Ковальова зауважила, що Мінагрополітики спільно з профільними науковими організаціями та галузевими громадськими організаціями планує внести зміни до низки законодавчих актів, що регулюють ринок вина: «Будемо проводити презентаційні міжнародні заходи щодо диверсифікації ринків збуту у США, азійських країнах, зокрема Китаї».

Довідково:

o   Плодоносна площа плодово-ягідних насаджень Херсонщини - 7,5 тис. га (3,7% від плодоносної площі садів та ягідників України).

o   Валовий збір плодів та ягід у 2015 році – 6,6 тис. тонн (3% валового збору по Україні).

o   Урожайність плодів та ягід у 2015 році – 86,2 ц/га, що на 18,3 ц/га менше середньої урожайності по Україні.

o   Плодоносна площа виноградних насаджень 4,4 тис. га (11,6% плодоносної площі виноградників України).

o   Валовий збір винограду у 2015-му – 36,1 тис. тонн (10,2% валового збору по Україні).

o   Урожайність виноградних насаджень у 2015-му - 81,6 ц/га, що на 11,0 ц/га менше середньої урожайності по Україні.

o   У 2015 році заводами первинного виноробства України перероблено 194 тис. тонн винограду технічних сортів (85% до минулорічного обсягу). Вироблено 14,1 млн. дал виноматеріалів (93,4% до показника 2014 року).

 Прес-служба Мінагрополітики

              

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux