Олексій Павленко: Африка - перспективний ринок для експорту української агропродукції

Опубліковано 25 січня 2016 року, 14:53

«Африканський континент – один з найбільш перспективних за показниками розвитку. Тому Україна працює над розширенням експорту аграрної продукції до цього регіону. Експортна динаміка України в цьому напрямку  досить висока - з 1996 року по 2014 рік обсяг експорту збільшився у 24,3 рази – зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко в ефірі 5 каналу.

Зважаючи на стрімкий розвиток африканських країн та значне збільшення населення на континенті, країни Африки постійно збільшують обсяги імпорту продукції. Тому для України найбільш перспективним видаються поставки продуктів харчування, впевнений Міністр.

Сьогодні найбільша доля українського аграрного експорту до африканських країн приходиться на зернові – пшениця, кукурудза, ячмінь, а також на соняшникову і соєву олію, залишки та відходи харчової промисловості, молоко згущене, насіння олійних культур.  

Водночас, в 2015 році Україна значно збільшила експорт продукції з доданою вартістю: м'яса, сирів та йогуртів, тваринного масла, продуктів переробки овочів, кондитерських виробів, води, вина та тютюну.

«Найбільшими торговими партнерами для наших експортерів аграрної продукції сьогодні є країни Північної Африки. Тут найбільшим споживачем української продукції є Єгипет. При цьому у майбутньому ми плануємо розширити співпрацю зі всіма країнами африканського континенту», - запевнив голова відомства

Зокрема, у поле зору українських аграріїв потрапляють наступні регіони:

- Southern African Development Community, що об'єднує країни півдня Африки. Левова частка українського експорту тут приходиться на ПАР;

- East African Community - країни Східної Африки. Найбільш вагомим імпортером української продукції є Кенія. Так, нещодавно Україна підписала Меморандум про взаємодію з Кенією. Ці домовленості дадуть нам можливість вийти також на ринки інших країн Східноафриканського співтовариства. Кенійський порт Момбаса - це морські ворота до ринків Уганди, Бурунді, Руанди і Південного Судану;

- країни так званого Африканського Рогу, де ключовим споживачем є Ефіопія.

- і звичайно,  ECOWAS - країни Західної Африки.

«Зокрема, ми розглядаємо можливість введення ЗВТ з країнами Західної Африки. Адже тут знаходиться одна з найпотужніших економік Африки південніше Сахари — Нігерія. Крім того, ринки Нігерії, Нігеру, Гвінеї, Малі є  ринками збуту для українського сухого молока, і ми можемо інтенсифікувати цю співпрацю. Якщо буде створено ЗВТ з ECOWAS, експорт української продукції виросте в рази», - наголосив Міністр Олексій Павленко.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux