Олексій Зубрицький: Затягування процесу приватизації позбавляє працівників держпідприємств права на земельні паї

Опубліковано 01 грудня 2015 року, 13:45

Більше 100 тисяч працівників не можуть отримати земельні паї через затягування процесу приватизації держпідприємств. Про це заявив радник міністра, заступник керівника робочої групи Мінагрополітики з питань приватизації держпідприємств Олексій Зубрицький в ефірі радіостанції Голос Столиці 27 листопада.

"На сьогоднішній день Фонду державного майна України передано для приватизації тільки 14 підприємств, 8 з яких – Міністерством аграрної політики і продовольства України. Але на даний момент жодне з цих підприємств не продано, тим більше не розпайоване", - зазначив він.

Так, у постійному користуванні лише восьми держпідприємств, переданих на приватизацію Мінагрополітики, знаходяться близько 5,5 тис. га земельних наділів. "Усі ці землі можуть бути передані людям, які роками чекають черги на отримання свого законного паю", - відмітив О.Зубрицький.

За його словами, затримка з приватизацією створюється штучно через потужне лоббі осіб, які зацікавлені у використанні даних підприємств на власну користь. "Вся ця затримка з приватизацією робиться тільки для того, щоб продовжувати грабувати і використовувати ці підприємства. Тобто, якщо ми говоримо про агросектор, то найголовніший актив ― це земля, яку намагаються використовувати практично безкоштовно", - підкреслив Олексій Зубрицький.

При цьому існування таких злочинних схем на неприбуткових підприємствах завдає державі чималих збитків. Зокрема, минулого року Україна втратила 115 млрд гривень на збиткові державні підприємстві, що тотожно пенсійному бюджету країни.

Нагадаємо, раніше Олексій Павленко заявляв, що Мінагрополітики готове вже зараз передати всі держпідприємства зі своєї сфери управління до Фонду держмайна для приватизації разом із 15% штату міністерства та бюджетом на його утримання. Прозора та конкурентна приватизація дозволить подолати корупцію та монополізацію ринку, модернізувати виробництво та залучити інвестиції. Наразі до сфери управління міністерства належить понад 400 аграрних підприємств та установ. З них 40 — у процесі передачі до Міносвіти. У цьому контексті в управлінні Мінагрополітики мають залишись лише науково-дослідні установи, кількість яких після реорганізації становитиме не більше п’яти.

Прес-служба Мінагрополітики

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux