Мінагрополітики закликає активізувати впровадження програми «Шкільне молоко»

Опубліковано 30 жовтня 2015 року, 17:18

Активізація виконання програми «Шкільне молоко» позитивно вплине на стан здоров’я дітей та суттєво розширить можливості вітчизняного виробництва молока. Про це йдеться в статті директора Департаменту продовольства Дмитра Шульмейстера для ІА «Агровері».

Він нагадав, що в Україні програму затверджено ще в 2011 році, проте вона виконується не системно, а жодна з областей не спромоглася запровадити її на власному рівні. «Шкільне молоко» працює лише в місті Харків, у двох районах Кіровоградської області, в окремих районах Чернігівщини. Низку заходів щодо популяризації вживання молока здійснюють в Сумській та Полтавській областях. Можливість долучитися до проекту розглядають Львівщина та Одещина.

Зі свого боку з метою активізації цієї роботи Департамент продовольства, в межах компетенції, розробляє методичні матеріали, які мають бути затверджені міністерствами освіти та охорони здоров’я, а також довідкові інформаційні матеріали для навчальних закладів. «Ми ставимо за мету надихнути обласні та районні органи державної влади, місцевого самоврядування взяти на себе право та відповідальність за шкільне харчування та програму «Шкільне молоко» зокрема. Децентралізація передбачає збільшення грошової маси у місцевих бюджетах, що потребує збільшення відповідальності та ініціативності місцевої влади», — наголосив Дмитро Шульмейстер.

При цьому він підкреслив соціально-економічну важливість програми для всієї України. Адже, за даними Держстату, середньорічне споживання молока і молочних продуктів в України у 2014 році становило 223 кг на одну особу, при цьому рекомендована Міністерством охорони здоров’я норма становить 380 кг/рік. Прогнози на 2015 рік ще нижчі — до 210 кг на особу. Низькому споживанню молока сприяє не стільки ціна, скільки чисельні міфи про його шкідливість. Для оптимального ефекту та збалансування раціону громадян культура споживання молочної продукції має виховуватися з дитинства. Програми «Шкільне молоко» діють протягом 70 років і розповсюджені в більш ніж 80 країнах світу. Завдяки об’єднанню зусиль держави, виробників, галузевих асоціацій та батьків вражаючих успіхів зокрема досягли в Бангладеші, Польщі та Новій Зеландії.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux