Озброєні рейдери захопили Новоайдарський елеватор ДАК «Хліб України» та вивозять зерно

Опубліковано 13 жовтня 2015 року, 13:09

Новоайдарський елеватор, який належить ДАК «Хліб України», вже п’ятий рік поспіль перебуває у незаконному приватному користуванні та наразі є об’єктом рейдерського захоплення. Про це заявив голова правління ДАК "Хліб України" Ігор Кобеля.

«Першочерговим завданням на посаді я визначив перевірку використання державного майна. На фоні передачі деяких філій в управління ПАТ «ДПЗКУ» суттєву кількість потужностей роздали всім охочим. Кількість сумнівних інвестиційних договорів і документів про оренду або спільне використання вражає. Моя принципова позиція — всі вони будуть переглянуті, а фіктивні розірвані», — заявив Ігор Кобеля.

В якості прикладу він навів Новоайдарський елеватор. У 2011 році керівництво елеватору підписало інвестиційний договір з компанією ПП СВФ «Агро», що належить бізнес-групі Олександра Єфремова «Агротон». Проте, замість розробки інвестпроекту та плану його реалізації, так званий інвестор фактично захопив державне підприємство. Незаконно звільнивши керівництво елеватору та близько 100 чоловік трудового колективу, компанія «Агро» протягом майже 5 років безкоштовно використовувала потужності для розвитку власного бізнесу. В результаті, з 2011 року на прийманні, зберіганні та відвантаженні зернових держава в особі Новоайдарського елеватору втратила 73,9 млн грн.

«Отримуючи надприбутки, рейдери сплачували лише за використану електроенергію. Жодних відрахувань ДАКу або до бюджету. Аби зупинити розкрадання майна та повернути підприємство під контроль держави, у вересні лояльний так званому інвестору директор елеватору був звільнений. Ми призначили професійного керівника та почали розбиратися в ситуації. Неодноразово намагалися встановити конструктивний діалог з компанією «Агро». На жаль, адекватної відповіді ми не отримали», — сказав Ігор Кобеля.

Зі свого боку, призначений директор елеватору Валерій Кравцов повідомив, що представники компанії-інвестора не допустили нове керівництво на підприємство. Згодом озброєні люди, які, за їхніми ж словами діють від імені губернатора Луганщини Георгія Тука, зрізали замки та почали вивозити зерно. «Я запропонував компанії підписати офіційний договір на зберігання зерна, згідно ринкових тарифів. Вони повідомили, що їм це не цікаво та почали вивозити. За нашими даними, на елеваторі знаходиться близько 70 тис. тонн зерна. Частина з нього належить державі в особі Аграрного фонду», — повідомив директор елеватору.

Для врегулювання ситуації керівництво ДАК «Хліб України» звернулося до правоохоронних органів. «Ми прагнемо розібратися в ситуації, отже оптимальним шляхом бачимо створення спільної комісії за участі МВС, прокуратури та Луганської ОДА. На час розслідування необхідно призупинити всі операції з зерном. Результати перевірки мають бути презентовані публічно», — наголосив Ігор Кобеля.

Нагадаємо, що раніше в статті Міністра Олексія Павленка «Хто і як з’їв «Хліб України» повідомлялося, що перевірка Мінагрополітики зафіксувала державні збитки на підприємстві, що перевищують 100 млн гривень лише за первісною вартістю. За ринковими цінами вони більше півмільярда. За попереднього керівництва Мінагрополітики незаконно привласнили 11 цілісних майнових комплексів та майже півсотні підприємств «Хліба України». Наприклад, повністю привласнили Мирівський та Бузівський елеватори, Балівський, Прилуцький, Тальнівський, Харківський №1 та Черняхівський КХП, Хлібну базу №84, Київський інститут хлібопродуктів, тощо. Наслідком брутального відчуження державного майна стало зменшення вартості реальних активів до 10% від зареєстрованого статутного фонду ДАК (1,3 млрд грн). Їх нинішня вартість — лише 105 млн грн.

Нагадаємо, Ігор Кобеля був призначений директором ДАК «Хліб України» на початку вересня цього року за результатом відкритого кадрового конкурсу. Перед новим керівництвом було поставлене завдання якомога швидше відновити комунікацію між компанією та міністерством, вжити всіх заходів для поверненні вкраденого майна під контроль держави.

 

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux