Олексій Павленко: Аграрний ринок відчуває результати реформування галузі

Опубліковано 14 вересня 2015 року, 12:36

Реформи в аграрному секторі мають перші результати та закладають міцну основу розвитку галузі на довгострокову перспективу. Про це заявив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко під час 12-ої зустрічі Ялтинської європейської стратегії.

Серед найактуальніших для агросектору змін Міністр назвав дерегуляцію. Відміна 14 дозволів та 6 ліцензій заощадить бізнесу близько 5 млрд грн та вже скоротила логістичний ланцюг на тиждень. Крім того, дерегуляція відкриває бізнесу раніше монополізований ринок виробництва біоетанолу та створює додаткові стимули для виробництва альтернативного палива в Україні. «Якщо казати про відмінені обов’язкові сертифікати, наприклад карантинний, то він допоміг вийти на рекордний експорт зернових за роки незалежності — 34,8 млн тонн. Така позитивна динаміка забезпечила лідируючи позиції України у світовому рейтингу експортерів зерна», — повідомив Олексій Павленко.

Відчутні результати з диверсифікації аграрного експорту: Україна стрімко відкриває для виробників нові ринки. Парафовано Угоду про вільну торгівлю з Канадою. Єгипет готов розпочати імпорт перших 12 тис. тонн української курятини, Ізраїль відкрив ринок для яєць. За 7 місяців поточного року аграрний експорт до Китаю наростили вдвічі у порівнянні з минулим роком — до 889,7 млн дол. США.

При цьому Олексій Павленко підкреслив, що Україна поступово змінює акцент з сировинного експорту на поставки продукції з доданою вартістю: «Наприклад, відкрили ринок ЄС для насіння. Це стане значним кроком у розвитку вітчизняного агросектору. Продукція з високою часткою доданої вартості».

Як результат, сільське господарство залишається експортною галуззю №1 в Україні та забезпечує 14% загального обсягу ВВП. Незважаючи на тиск з боку Росії, за 7 місяців аграрному сектору вдалося забезпечити обсяг експорту продукції на рівні 7,7 млрд дол. США. Це становить 35% валютних надходжень від експорту всіх товарів. «Дуже важливим фактором є те, що аграрії підтримують позитивне сальдо зовнішньої торгівлі сільськогосподарською продукцією, яке склало 5,6 млрд доларів. Адже ми виробляємо якісну продукцію, що відповідає світовим стандартам», — підкреслив Олексій Павленко.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux