На Київському водосховищі відбулося «генеральне прибирання»

Опубліковано 28 серпня 2015 року, 17:24

«Рибалка має стати відповідальним користувачем водойми!» – стало ключовою тезою акції «Генеральне прибирання Київського водосховища», що відбулася 27 серпня на Київському морі. Під час акції представники риболовної громадськості та Київрибоохорони об’єднали свої зусилля для розчищення водойми від браконьєрських сіток.

Завдяки акції акваторію Київського водосховища було очищено від браконьєрських сіток – вилучено 3 незаконно поставлених знаряддя лову, якими виловили 24 кг риби. Загальна сума збитків завданих рибному господарству, України склала 8 670 грн. На запрошення учасників акції, ознайомитися з результатами заходу приїхав Голова Держрибагентства Ярема Ковалів. Учасники акції продемонстрували йому вилучені сітки, розказали про нагальні досягнення та труднощі, що наразі існують у рибній галузі.

На зустрічі з учасниками акції Ярема Ковалів відзначив, що дерегуляція промислового лову відповідно до Концепції реформування галузі передбачає надання рибодобувним підприємствам більш широкого спектру прав та зобов’язань на водоймі.

Організатор акції Голова Асоціації риболовів України Олександр Чистяков зазначив, що дерегуляція є однією з найважливіших умов для змін у країні та промисловості зокрема. Крім того, від імені рибалок, що здійснюють промисел на водоймі, він висловив серйозне занепокоєння зареєстрованим наприкінці липня у Верховній Раді законопроектом №2454-а «Про введення заборони (мораторію) на промисловий вилов водних живих ресурсів на деяких водоймах України». «Сьогодні, під час реформування рибної промисловості, важливо консолідувати зусилля громадськості, держави, науковців та політиків, а не лобіювати ініціативи, які не відповідають інтересам галузі. На нашу думку, даний законопроект може просто знищити рибну галузь», - заявив Голова Асоціації риболовів Олександр Чистяков.

Ярема Ковалів зауважив, що на думку Держрибагентства врегулювати проблемні аспекти промислового лову самим лише введенням мораторію – неможливо, питання потребує комплексного розв’язання: «Потрібно встановити зони для промислового вилову риби, запровадити систему електронного моніторингу суден, які здійснюють лов, систему звітування про виловлену рибу». Голова Держрибагентства підкреслив, що багато у чому порядок на водоймі та відсутність браконьєрів залежить від самих промисловиків. «Держрибагентство готує масштабну реформу органів рибоохорони, завдяки якій принципи роботи органу буде якісно змінено. Але разом з тим, нам необхідно стимулювати саморегулівні організації підприємців, які посилять наші органи рибоохорони, забезпечивши контроль над законністю лову на водоймах з боку користувачів та громадськості», - наголосив Ярема Ковалів.

Пресс-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux