За фактами нанесення збитків ДПЗКУ у 2013-2014 р. відкрито 94 кримінальних провадження

Опубліковано 13 травня 2015 року, 11:03

За його даними, тільки заявлених та встановлених збитків налічується понад 2,2 млрд грн та 194,4 млн дол США. Це підтвердила і перевірка підприємства Державною фінансовою інспекцією, яка охопила період 2013 року та першого кварталу 2014 року. «Державна продовольчо-зернова корпорація взяла курс на усунення корупційних схем, за допомогою яких було завдано вказаних збитків.

На сьогоднішній день за фактами нанесення збитків ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» загалом відкрито 94 кримінальних проваджень, половина з яких перебуває на стадії досудового слідства. Про це на засіданні робочої групи Верховної Ради України з перевірки можливих фактів зловживань у державному секторі економіки повідомив заступник голови правління ПАТ «ДПЗКУ» Валерій Щербина.

За його даними, тільки заявлених та встановлених збитків налічується понад 2,2 млрд грн та 194,4 млн дол США. Це підтвердила і перевірка підприємства Державною фінансовою інспекцією, яка охопила період 2013 року та першого кварталу 2014 року. «Державна продовольчо-зернова корпорація взяла курс на усунення корупційних схем, за допомогою яких було завдано вказаних збитків. Починаючи з середини грудня минулого року, ми переводимо роботу корпорації у відповідність до чинного законодавства», — сказав заступник голови правління ДПЗКУ.

Крім того, триває робота зі стягнення заборгованостей на користь корпорації. Так, за рішеннями судів з ДПЗКУ розрахувалися компанії «Гранум Інвест» (сплачено 521,9 млн грн) та «Федкомінвест-Україна» (перерахувало понад 2,1 млн грн штрафних санкцій). У той же час Господарський суд Запорізької області своїм рішенням від 4 березня 2015 року зобов’язав страхову компанію «Гарант-Престиж» повернути корпорації 162,3 млн грн зайвих платежів. «Проте кошти досі не перераховані, оскільки існують проблеми, пов’язані з тим, що компанія зареєстрована в Донецьку», — пояснив Валерій Щербина.

Зі свого боку заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Володимир Лапа заявив, що відомство докладає максимум зусиль для повернення вкрадених у держави грошей. «Якщо є підстави вважати, що державі нанесені збитки, всі матеріали моментально передаються до органів МВС, СБУ та прокуратури. І неважливо, про який період часу йде мова. Більше того, ми зацікавлені в тому, щоб парламентські комітети допомагали нам в цій роботі. Колишні керівники звертаються до судів про незаконне звільнення, тому що ці провадження не доводяться до кінця. Тому ми як ніхто зацікавлені в тому, щоб кожен факт розслідувався», — сказав Володимир Лапа.

 

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux