Олексій Павленко: Мінагрополітики ініціювало масштабне роздержавлення та приватизацію аграрних ДП

Опубліковано 27 квітня 2015 року, 10:56

Зокрема, відповідно до законодавства заборонена приватизація 177 підприємств, підпорядкованих Мінагрополітики. Переважна більшість з них являють собою залишки зруйнованих адміністративних будівель та землю, яка або давно продана на тіньовому ринку, або не використовується взагалі. Наприклад, Одеське державне підприємство з племінної справи у тваринництві», радгосп-завод «Мукачівський», Первомайський державний науково-інженерний центр з проблем ресурсо- та енергозбереження.

Державні сільськогосподарські підприємства зі сфери управління Мінагрополітики давно вилучені з реальної економіки та на сьогодні є фактором стримування розвитку галузі і залучення інвестицій. Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко під час слухань у профільному комітеті Верховної Ради України.

Зокрема, відповідно до законодавства заборонена приватизація 177 підприємств, підпорядкованих Мінагрополітики. Переважна більшість з них являють собою залишки зруйнованих адміністративних будівель та землю, яка або давно продана на тіньовому ринку, або не використовується взагалі. Наприклад, Одеське державне підприємство з племінної справи у тваринництві», радгосп-завод «Мукачівський», Первомайський державний науково-інженерний центр з проблем ресурсо- та енергозбереження. «Висновок очевидний: від держпідприємств практично нічого не залишилося. Їх стан жахливий, а між собою вони конкурують лише сумами боргів. Фінансовий результат усіх великих та середніх підприємств АПК різної форми власності, включаючи державну, за попередні два роки катастрофічно обвалився», — сказав Олексій Павленко.

Він додав, що сьогодні держава об’єктивно не здатна відновити хоча б декілька з них. У той же час, забороняючи їхню приватизацію, вона перешкоджає приватним інвесторам, які мають і гроші, і бажання розвивати в Україні аграрний бізнес.

З огляду на це Мінагрополітики ініціює масштабну приватизацію. Першим кроком має стати роздержавлення 254 підприємств. З них 101 планується приватизувати через розпаювання. Більше 10 тисяч членів трудових колективів отримають земельні паї. Інші будуть реорганізовані до 10 підприємств і в подальшому також приватизовані. «Сьогодні приватизація — єдиний вихід з ситуації. Місія міністерства — формувати політику, сприяти розвитку агросектору, а не заробляти на корупційних схемах», — сказав Олексій Павленко.

 

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux