Ціна на тепличні овочі на 60-70% складається з витрат на енергоносії, імпортовані овочі коштують дорожче через курс валют. Для здешевлення вартості овочей необхідно заоховучати використання сучасних та енергозберігаючих технологій у тепличному виробництві. Про це Дмитро Шульмейстер, директор департаменту продовольства повідомив у коментарі телеканалу “Інтер”.
“Продукція українських виробників овочей закритого ґрунту є дешевшою за імпортований продукт. Потенціал тепличної галузі в України ще не реалізований - продуктивність українських теплиць набагато нижча, аніж на аналогічних підприємствах у Європі. Впровадження нових технологій є достатньо дорогим, але у перспективі гарантує кращі показники. У сьогоднішніх умовах споживач має підтримати вітчизняного виробника” - зазначив Дмитро Шульмейстер.
Для зниження собівартості тепличної продукції фермери звертаються до сучасних енергоефективних технологій:
· застосування підігріву води у нічний час;
· заміна газових горілок і котлів із більш високим ККД;
· застосування люміністентних ламп при вирощуванні розсади, доосвічування рослин відповідними лампами-датчиками.
“За останній місяць зафіксовано зниження ціни на огірки, на 6-7%, більше того, падіння цін очікується після традиційних Великодніх свят” - додав директор департаменту.
Довідково:За 2014 рік в Україні було вироблено майже 482 тис. тонн овочів закритого ґрунту, із них 114 у с/г виробників та 368 у господарствах населення.
Прес-служба Мінагрополітики