Члени ДНПК ініціюють розгляд питання щодо створення буферної зони на кордоні з РФ та Республікою Білорусь

Опубліковано 17 листопада 2014 року, 16:49

17 листопада 2014 року під головуванням Міністра Ігоря Швайки відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.

Відкриваючи засідання, Міністр Ігор Швайка відзначив важливість проведення таких заходів:

«Сьогодні в Україні діє одна з найкращих систем ветеринарного контролю. Коли ми дивимось на те, що відбувається в сусідній Росії, де за останні декілька років відбулось понад 700 випадків спалаху АЧС, а країна терпить збитки, оцінені у 2 млрд доларів США, ми можемо говорити, що саме завдяки рішенням, які ухвалюються безпосередньо на таких засіданнях комісій, сьогодні ми маємо якісну та ефективну систему ветеринарного контролю», - підкреслив глава Мінагрополітики.

Також учасники комісії відзначили існування загрози спалаху збудника на сході країни, де наразі кордон з Росією не контролюється, і де на початку року відбулось 4 випадки захворювання свиней. Крім того, відзначено необхідність посилення карантинних заходів, з огляду на ситуацію, що існує наразі в Чернігівській області, де основним чинником спалаху АЧС називають міграцію диких кабанів з території тієї ж Росії.

За результатами засідання ДНПК при Кабінеті Міністрів України, учасники ухвалили рішення. Серед іншого, заборонити використання, вивезення та обіг кукурудзи, зібраної в зоні захисту та спостереження для годівлі свиней без термічної обробки, що гарантує знищення збудника.

Крім того, розглянути питання щодо створення буферної зони глибиною 30 км уздовж кордону з Російською Федерацією та Республікою Білорусь вільну від поголів’я свиней у господарствах всіх форм власності, а також можливості залишити підрозділи ветеринарної міліції у складі МВС України, які, згідно реформи, запропонованої МВСУ, підпадають під ліквідацію.

Члени комісії, зокрема, наголосили на вагомості такого елементу, як ветеринарна міліція, у системі біологічної та продовольчої безпеки держави:

«Наразі ми маємо небезпеку та спалахи захворювання в Чернігівській області. Що відбувається на території, на якій оголошують карантин? Перекривається рух, проводяться карантинні заходи, знищується поголів’я свиней. Нажаль, свідомість наших селян не завжди відповідає необхідним заходам безпеки: людина хапає свою тварину та намагається її вивезти – часта практика, яка несе в собі загрозу для безпеки всієї країни. Саме для її протидії та упередження існує в нас ветеринарна міліція, якщо хтось не розуміє важливості існування цього підрозділу. Така необдумана ліквідація може призвести до неминучих, катастрофічних наслідків для продовольчої і національної безпеки нашої держави», - підкреслив Міністр Ігор Швайка.

Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux