Ігор Швайка: автономні торговельні преференції – гарний шанс для виробників посилити свої позиції на європейському ринку

Опубліковано 17 квітня 2014 року, 16:11

Сьогодні, 17 квітня, міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка взяв участь у зустрічі з товаровиробниками та представниками бізнесу під головуванням Прем’єр-міністра України та виступив з доповіддю на тему «Доступ товарів вітчизняного виробництва на ринок ЄС в контексті автономних преференцій та майбутньої зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом».

        Під час доповіді міністр наголосив на тому, що ЄС є стратегічним партнером для України та відзначив позитивну динаміку зростання торгівлі сільськогосподарською продукцією між Україною та ЄС. Так, Ігор Швайка поінформував, що частка ЄС в загальній структурі зовнішньоторговельного постійно зростає та у 2013 році склала 31,2%. Зовнішньоторговельний обіг між Україною та країнами ЄС в 2013 році склав 8,1 млрд дол. США. Позитивне сальдо склало 1,4 млрд дол. США.

 Також очільник відомства привітав прийняте Європейською комісією рішення щодо застосування автономних торговельних преференцій для України.

«Зазначені преференції повинні покращити умови торгівлі, а також є гарним шансом для українських виробників та експортерів сільськогосподарської продукції посилити свої позиції на європейському ринку. Найбільшими квотами по основних видах продукції, які отримає Україна є пшениця 950 тис. тонн, кукурудза 400 тис. тонн, ячмінь 250 тис. тонн, яловичина 12 тис. тонн, свинина 20 тис. тонн та м'ясо птиці 16 тис. тонн.», - зазначив Ігор Швайка.

Також, за словами міністра, українські виробники можуть показати позитивну динаміку нарощування експорту та заповнення квот для рослинницької продукції та деякої продукції переробки. Основними продуктами, щодо яких Україна може забезпечити зростанняекспорту є зернові  (пшениця, ячмінь, кукурудза), насіння олійних культур, олія соняшникова, шоколад та кондитерські вироби.

Разом з тим Ігор Швайка зауважив, що існують певні ризики стосовно експорту тваринницької та переробної продукції, які в основному пов’язані з своєчасним виконанням наших зобов’язань щодо наближення законодавства України до законодавства ЄС. Наразі Україна поки отримала дозвіл лише на експорт курятини, на відміну від свинини, яловичини та молочної продукції.

Міністр відзначив, що Мінагрополітики вже розробило низку першочергових законопроектів, зокрема проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів". Він є основою для побудови ефективної системи управління безпекою продукції із визначенням відповідального центрального органу виконавчої влади, який здійснює контроль за якістю та безпечністю харчових продуктів.

Користуючись нагодою, Ігор Швайка звернувся до європейської сторони з проханням посприяти в прискоренні розгляду звернень Мінагрополітики до Генерального директорату з питань охорони здоров’я та захисту прав споживачів (DG SANCO) щодо проведення інспектування українських підприємств, зокрема виробників свинини з метою отримання дозволу на експорт продукції до країн-членів Європейського Союзу.

 Прес-служба Мінагрополітики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux