Микола Сольський під час Ради ЄС з питань сільського господарства: Український агросектор став об’єктом негативних міфів, які не мають економічного підґрунтя

Опубліковано 26 березня 2024 року, 20:50

Україна розраховує на продовження дії безмитного та безквотного режиму торгівлі з ЄС. Та на розуміння та підтримку ЄС у ситуації, що склалась з нашим експортом. На цьому наголосив Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час засідання Ради ЄС з питань сільського господарства та рибальства (Agrifish), яке відбулось 26 березня в Брюсселі. 

“Якщо проаналізувати цифри станом на сьогодні, виходить що ми обговорюємо проблеми, масштаб яких насправді набагато менший. На жаль, український аграрний сектор став об’єктом негативних міфів, які насправді не мають економічного підґрунтя, а в основному стали продуктом політичної кон’юнктури. Що для нас найбільш боляче – це те, що обговорення цих міфів затьмарюють собою надважливу мету - здатність України вистояти і перемогти у війні з росією”, - наголосив Міністр аграрної політики та продовольства України.

Микола Сольський зазначив, що український експорт зернових до ЄС повернувся на рівень до 2022 року. Майже рік Україна не поставляє у сусідні країни пшеницю, соняшник, кукурудзу і ріпак, абсолютну більшість агроекспорту вивозить морем. 

За словами Міністра, з початку року з 17 млн тонн агроекспорту, близько 12 млн тонн пішло через порти великої Одеси, ще майже 3 млн тонн відправлено Дунаєм і всього 2 млн наземним транспортом, здебільшого залізницею, через сусідні країни ЄС.  

“Ми транзитом перевозимо через Польщу у місяць стільки ж, скільки вивозимо через українські морські порти за один день. Зараз вартість експорту з України морським шляхом набагато конкурентніша, ніж суходолом”, - додав Микола Сольський. 

Він підкреслив, що негативного впливу експорт української агропродукції на ринки ЄС немає, а подекуди виконує свою роль для стабілізації балансу цін.

Зокрема, частка українського м’яса птиці та яєць у загальному споживанні ЄС становить менше 2% та 1% відповідно. Ціна на цукор в ЄС і досі є значно вищою, ніж була до повномасштабного вторгнення. Якщо забрати з ринку український цукор, ціна в ЄС ще зросте.  

Міністр агрополітики підкреслив, що Україна прагне вільної торгівлі з ЄС на конкурентних ринкових засадах. 

“Будь-які обмеження лише послаблюють Україну економічно та прямо віддаляють основну мету – нашу з вами спільну перемогу над росією у цій війні», - наголосив Микола Сольський.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux